© Haber20Denizli 2022

Ayak derisinin herhangi bir nedene bağlı olarak kalınlaşması: Ayak Nasırı

Nasır vücudun deriyi dışarıdan gelen travmatize etkilere karşı karşı vücudu savunmak amacı ile meydana getirdiği ölü hücreler topluluğudur. Bu nasır oluşumları vücudun birçok bölgesinde görülse de genellikle ayakta meydana gelir ve ayak nasırı olarak adlandırılır. Öyle ki ayakta meydana gelen sağlık sorunlarının yaygın bir sebebidir.

Nasır vücudun deriyi dışarıdan gelen travmatize etkilere karşı karşı vücudu savunmak amacı ile meydana getirdiği ölü hücreler topluluğudur. Bu nasır oluşumları vücudun birçok bölgesinde görülse de genellikle ayakta meydana gelir ve ayak nasırı olarak adlandırılır. Öyle ki ayakta meydana gelen sağlık sorunlarının yaygın bir sebebidir.

 

Ayak nasırı ayak derisinde bedenin kendisini dışarıdan gelebilecek etkilere karşı oluşturduğu bir tepki mekanizmasıdır. Bu durum özellikle ayak derisinin uzun süreli basınca maruz kalması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla topukta ve parmak uçlarında ortaya çıkan bu durum ilerledikçe şiddetli bir şekilde can yakmaya başlar.

 

Ayak dokusunda meydana gelen nasır oluşumları genellikle topukların ve parmak uçlarının uzun süre boyunca sürtünmelere ve basınca maruz kalınması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunların yanı sıra ortopedik ayakkabı seçiminin yanlış yapılması, çıplak ayakla dolaşma, ayaktaki deformasyonlar da ayak nasırı için büyük bir risk oluşturmaktadır. Ayak nasırından kurtulmanın en kolay yolu doğru bir ayakkabı seçimi sayesinde olmaktadır.

 

Ayak dokusunda meydana gelen nasır oluşumları yumuşak nasır ve sert nasır şeklinde iki grup altında incelenmektedir. Yumuşak ayak nasırları genellikle ayak parmaklarının arasında meydana gelmektedir. Bu ayak nasırları genellikle ayağın ayakkabı içinde sıkışması ve parmakların birbirine sürtmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı tedavide genellikle ayak parmaklarının arasını genişletecek yöntemlere başvurulur. Sert ayak nasırları ise genellikle dışarıdan gelen travmatizeler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu ayak nasırı türü genellikle ayaktaki şişliklerin nasıra dönüşmesi sonucunda oluşmaktadır.

 

Ayak Nasırının Belirtileri Nelerdir ?

 

Ayak dokusunda meydana gelen nasır oluşumları genellikle ayak ile sınırlıdır. Ayak nasırında ortaya çıkan belirti ve bulgular genel olarak şu şekildedir;

 

1- Ayak dokusunda şişlik
2- Ayak derisinde sertleşme
3- Ayak dokusunda iltihap
4- Ayakta şiddetli ağrı ve acı
5- Ayak dokusunda kabarıklık
6- Ayak derisinde kalınlaşma
7- Ayak dokusunda renk değişimleri gibi belirtiler ayak nasırında yaygın bir şekilde görülmektedir.

 

Ayak Nasırının Nedenleri Nelerdir ?

 

Ayak nasırı genellikle ayak dokusunun uzun süreler boyunca basınca ve sürtünmeye maruz kalması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu durum ayağın anatomik yapısının, yanlış ayakkabı seçiminin veya aktif olarak çalışılan meslek grubunun özelliklerine bağlı olarak değişilmektedir. Eğer ayaktaki deformasyon sonucunda ayak nasırı meydana geliyor ise genellikle uygulanan tedavi yöntemleri hiçbir işe yaramaz. Bu da ayak yapısının cerrahi yöntemler ile değiştirilmesine ihtiyaç duyulmasına neden olmaktadır.

 

Ayak nasırına yaygın bir şekilde neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

 

1- Ortopedik olmayan ve ayak yapısına uymayan ayakkabıların seçilmesi
2- Çıplak ayak ile dolaşma
3- Ayakkabıyı çorapsız kullanmak
4- Ayak kemik miktarının fazla olması gibi faktörler ayak nasırı oluşumu için büyük bir risk oluşturmaktadır.

 

Ayak Nasırının Tedavisi Nasıldır ?

 

Ayak nasırı tedavisi cerrahi yöntemler, cerrahi olmayan yöntemler ve radyo frekans yöntemleri gibi tedavi yöntemleri ile yapılmaktadır. Ayak nasırı tedavisi yöntemlerinden hangisinin seçileceğine uzmanlar altta yatan nedenler ve nasırın klinik seyrine göre karar vermektedir.

 

Cerrahi yöntemler ayak nasırı tedavisinde çok nadir başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi genellikle ayaktaki kemik anatomisinin bozuk olduğu hastalarda uygulanmaktadır. Bu hastalarda nasırlı bölgede yer alan ve deformasyona uğrayan bölge çıkarılır ve nasır oluşumunun önüne geçilir.

 

Cerrahi yöntemlerde adından da anlaşılabildiği gibi ameliyat gerektirmeden çeşitli materyaller ile ayak nasırının tedavisi sağlanır. Bu tedavi yöntemlerinde en sık başvurulan materyal ayak pedleri ve ayak bantlarıdır. Bu materyaller nasırlı bölgenin altına yerleştirilir ve ayak nasırları iyileşme gösterir. Bunun yanı sıra bu materyaller kullanılmadan önce nasırlı bölgeye jel ve kremler sürülerek nasırın yumuşatılması ve daha kolay iyileşme sağlanabilir. Bunun yanı sıra hastalara ortepedik ayakkabı reçete edilmesi de ayak nasırı tedavisinde başvurulan cerrahi olmayan tedavi yöntemleridir.

 

Ayak nasırında başvurulan diğer bir tedavi yöntemi radyo frekans tedavisidir. Bu tedavi yönteminde radyo dalgaları kullanılarak nasırlı bölgeler yakılır ve iyileşme sağlanır. Daha sonra alınan nasırın yeri sağlıklı deri ile kaplanır ve ayak nasırı problemi ortadan kalkar.

 

Bütün bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra hastalarda eğer ağrı varsa ağrı kesici ilaçlar ve iltihap oluşumu varsa anti inflamatuar ilaçlar ayak nasırı tedavisinde kullanılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER