© Haber20Denizli 2022

BAŞKAN ERDOĞAN, HİSARCIKLIOĞLU’NA DENİZLİ’NİN İSTEKLERİNİ AKTARDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, ülke genelindeki birliğe bağlı 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ile video konferans aracılığıyla değerlendirme toplantısı yaptı. Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, görüşmede korona virüs salgınının ekonomiye olan etkilerini hatırlatarak, Denizli olarak istek, beklenti ve önerilerini aktardı. Başkan Erdoğan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan, Ticaret Odası üyelerine Nefes Kredisi verilmesini talep etti.

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye genelindeki 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanlarına, slaytlar eşliğinde, salgınının ekonomiye etkilerini azaltmaya yönelik alınan tedbirleri ve çalışmaları aktardı. Başkan Hisarcıklıoğlu, salgının Türkiye’yi olumsuz etkilediğini belirterek, oda ve borsaların başkanları ile karşılıklı görüş alışverişi yapmak ve yerelde daha neler yapılabileceğini dinlemek istediğini söyledi. Sunumunun sonrasında, başkanların görüş, öneri ve taleplerini aldı.

 

BAŞKAN ERDOĞAN, DTO ÜYELERİNİN BEKLENTİLERİNİ SIRALADI

 

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Birlik Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan, Ticaret Odası üyelerine TOBB öncülüğünde Nefes Kredisi verilmesini talep etti. Üyelerinden en çok bu konuda talep geldiğini belirtti. Başkan Erdoğan, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na, üyelerinden gelen diğer talepleri de aktardı. Hisarcıklıoğlu’na, isteklerini almak üzere kendileri ile toplantı gerçekleştirmesi dolayısıyla teşekkür ederek, üyeleri tarafından beklenilen iyileştirmelere yönelik olarak şunları söyledi: “Esnaf odalarına bağlı firmalara, 4 faizle kredi verilmektedir. Bizde üye olan aynı ölçekteki şahıs firmaları ise böyle bir imkandan faydalanamıyor. Üyelerimize, bu konuda makul bir cevap vermekte zorlanıyoruz. Odadan kaydını sildirmek isteyenlere dair talep arttı. TOBB’a bağlı oda ve borsaların üyelerine verilen kredilerin faiz oranları da esnaf ve sanatkârlarınkine yakın olmalı. Ayrıca, Tapu Genel Müdürlüğü’nün aldığı tedbirler doğrultusunda, 18.03.2020 tarihinden itibaren işlem başvuruları internet ortamındaki web tapu üzerinden yapılmaktadır. Randevu süresi ise, genelde uzun oluyor. Kredili konut satışlarında, bankaların vermiş olduğu evrak zaman aşımına uğruyor. Bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Öte yandan, Gelir Vergisi mükelleflerinin yanı sıra bazı sektörlerde kurumlar vergisi mükelleflerinin, 01.04.2020 ila 30.06.2020 tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğunun kabul edilmesi, mücbir sebep uygulaması kapsamında yer alan mükelleflerin beyanname ve bildirimlerini verme süreleri ile vergilerin ödenme sürelerinin uzatılmış olması önemli bir girişimdir. Bu hakkın tüm sektörlere tanınmasını bekliyoruz. Bu arada, şehirlerarası seyahatlerin kısıtlanmasından kaynaklı olarak akaryakıt istasyonlarında satışlar çok düşmüştür. Bu durum, sektördeki mevcut düşük karlılık ile birlikte, var olan sorunların daha da büyümesine ve çıkmaza girmesine neden olmuştur. Akaryakıt istasyonlarındaki yer alan araç yıkama üniteleri ve marketler gibi birimler kapatılabilir. İstasyonların bulunduğu lokasyondaki nüfus yoğunluğuna göre, şehirlerarası istasyonların da aralarındaki mesafelere göre, nöbetçi istasyon ya da istasyonlar belirlenip, o gün için sadece belirlenen bu istasyonların hizmet vermesi sağlanabilir. Bir de, paketlenmiş gıda ürünlerinin tedariki, tüketimi ve fiyatlandırılmasında bir sorun yaşanmadığı ancak, sebze ve meyve gibi tarım ürünlerinin arz talep dengesinde çok büyük oranda iniş çıkışlar olduğu görülmektedir. Hal kayıt sisteminde de bunlar mevcut. Üretilen sebze ve meyvelerinin istatistikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı çiftçi kayıt sistemi ile örtü altı kayıt sistemlerinde de var. Bu verilerin ışığında, hükümetimizin aldığı kira ertelemesi vb. desteklerin yanı sıra pamuk, mısır ve buğday üretiminde olduğu gibi sebze ve meyve üreticilerine üründe kilogram başına destek verilmelidir.”

 

TOBB ARACILIĞIYLA HAYATA GEÇİRİLEN DESTEKLER CAN SUYU OLDU

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, toplantıda bugüne kadar birliklerine bağlı oda ve borsalar aracılığıyla ekonomide hayata geçirilen destekleri dile getirdi ve şu konuları sıraladı:

VERGİLERLE İLGİLİ:

MALİ YÜKLERİN AZALTILMASIYLA İLGİLİ:

KREDİ İMKÂNI SAĞLANMASI İÇİN:

KEFALET DESTEĞİ İÇİN:

İDARİ İYİLEŞTİRMELER OLDU:

İSTİHDAMIN KORUNMASINA YÖNELİK:

ULAŞIMLA İLGİLİ İYİLEŞTİRMELER:

TARIM SEKTÖRÜ:

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER