© Haber20Denizli 2022

“BİZİM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TEK KURUŞ BORCUMUZ YOK”

Bazı internet haber sitelerinde ve gazetelerde yar alan “15 ilçe belediyesi Büyükşehir’e 2.7 milyon lira borç takmış” haberine Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay sert tepki gösterdi.

Konunun haberlerde geçtiği gibi olmadığını söyleyen Gülbay, borç olarak isimlendirilen bu paraları ilçe belediyelerinin ayrı bir hesapta tuttuğunu ve bu paralara hiçbir şekilde dokunamadıklarını söyledi. Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay’ın açıklaması şöyle:

“Bazı internet haber sitelerinde ve gazetelerde “15 İlçe Belediyesi Büyükşehir’e 2.7 milyon borç takmış” şeklinde yayınlanan haber gerçeği yansıtmamaktadır. İlçe belediyeleri kanun gereği İnşaatlardan alınan otopark parasının tamamını, işyerlerinden alınan Çevre Temizlik Vergisinin de 20’sini Büyükşehir Belediyesine aktarmakla yükümlüdür. Bu paralar bankada ayrı bir hesapta tutulmakta ve ilçe belediyeleri hiçbir şekilde bu paraları kullanamamaktadırlar. Kanun gereği toplanan paraların otoparkla ilgili olanı, toplandığı günden itibaren 45 gün içinde, Çevre Temizlik Vergisi ile ilgili olanı da 30 gün içinde Büyükşehir Belediyesine aktarılmaktadır. Sayıştay raporunda ilçe belediyelerinin borcu olarak gözüken miktarlar 30 ve 45 günlük süreler dolmadan hesapta tutulan paralardır. En azından bizim için, Buldan Belediyesi adına durum budur. 30 ve 45 Günlük süre içinde de bu paralar Büyükşehir Belediyesine aktarılmıştır. Buldan Belediyesi olarak şu an için bizim Denizli Büyükşehir Belediyesine tek kuruş borcumuz yoktur.

İşin tuhaf tarafı şudur; ilçe belediyeleri yokluklar içinde bu paraları toplayıp aktarırlarken, Büyükşehir Belediyesi ilçelere konu ile ilgili tek bir yatırım yapmamıştır. İnşaatlardan alınan otopark paraları ile otopark yapılması kanunla emredilmiştir. Ancak ilçelerden alınan bu paralarla ilçelere değil, kent merkezine, Çamlık’a otopark yapılmıştır. İlçelerde çok küçük meblağlarla yapılabilecek ve araç keşmekeşini önleyecek otoparklar ne yazık ki Büyükşehir Belediyesinin öncelik sıralamasında yer almamaktadır. Merkezefendi ve Pamukkale ilçeleri hariç, 14 ilçe belediyesinin otopark parası olarak Büyükşehir Belediyesine aktarmak zorunda olduğu miktar 10.308.775 TL’dir. Sayıştay raporuna göre ödenmemiş gözüken, ancak yasal süresi dolmadığı için aktarılmayan para ise 2.775.880 TL’dir. Yani şu ana kadar en azından ödenmiş gözüken para 7.532.895 TL’dir. Peki bu paradan ilçe belediyelerine niye bir otopark yapılmıyor? Hem ilçelerden bu paraları tahsil edeceksin hem de hiçbir yatırım yapmayacaksın. Üstelik Buldan Belediyesi olarak biz otopark alanı gösterdiğimiz halde. Şu an Buldan’da araç sayısı 11 Bini aşmış durumda. Bir tane bile otoparkımız yok ve ilçede trafik felç durumda. Takdiri kamuoyuna bırakıyorum.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER