© Haber20Denizli 2022

DENİZLİ OTOGARI DOKUMACILAR ÇARŞISI OLSUN

Denizli Dokuma Pazarının yıkılacak olması nedeniyle, pazarda en fazla dokumacıya sahip Buldan’ın Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, otogarın Dokumacılar çarşısına dönüştürülmesini, yeni yapılacak olan otogarın da Aydın yolu üzerinde şehir dışına yapılmasını istedi.

1995 yılından beri eski zahire pazarının üstündeki yerinde kurulan dokuma pazarı, Denizli Büyükşehir Belediyesinin bölgede yapmayı planladığı yol çalışması nedeniyle yıkılacak. Bu pazarda sergi açan dokumacılar da yeni yer arayışına girdiler. Dokumacılar adına Denizi Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüşmeler sürdüren Denizli Dokumacılar Odası Başkanı Cemal Tuna, kendilerine birkaç seçenek sunulduğunu, ancak şimdiki pazara uzak olmamak, tekstil satışı yapan dükkanlara yakın olmak ve satılan malların dağıtımı açısından yakın bölgede kalmak istediklerini belirterek, görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

“Denizli deyince ilk akla gelen sektör tekstildir.”

Dokuma pazarında en fazla dokumacıya sahip olan Buldan’ın Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, dokumacılarla durumu konuşmak, ortak çözüm yolu bulmak ve konuyu Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşımak için dokuma pazarında dokumacıları ziyaret etti. Dokumacılarla tek tek konuşan Gülbay, daha sonra Denizli Dokumacılar Odası Başkanı Cemal Tuna’yı ziyaret etti. Gülbay daha sonra konuyu Denizli Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısına taşıdı. Mecliste dokumacıların mağduriyetini dile getiren Gülbay, Denizli deyince ilk akla gelen sektörün tekstil olduğunu, her ne kadar internetin ve teknolojinin çok fazla ilerlemiş olmasına rağmen, alıcının hala mala dokunmak istediğini, bu nedenle pazara geldiğini, bu nedenle de geleneksel el emeğine dayalı ürünlerin yoğun olduğu bu pazarın yaşatılması gerektiğini söyledi. Gülbay, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’dan bu konu ile ilgili neler yapmayı planladıklarını sordu. Osman Zolan da konunun muhatapları ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

“Denizli’ye tekstil AVM’si çok yakışacak”

Daha sonra bir açıklama yapan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, uzun yıllardan beri kurulan bu pazarın kapanmasına gönüllerinin razı olmadığını belirterek şunları söyledi: “Bir zamanlar Buldan’da haftada iki gün kurulan dokuma pazarı, değişik nedenlerle Denizli’de kurulmaya başlandı. Uzun yıllar Kaleiçi’nde kurulan Pazar, 1995 yılında şimdiki yeri olan, eski zahire pazarının üstüne taşındı. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin bu bölgede yapmayı planladığı çalışmalar nedeniyle Pazar yıkılacak.

Her ne kadar internet pazarlamacılığının ilerlemesi, üreticinin dokuduğu malı esnafın ayağına kadar götürmesi nedeniyle pazarın eskisi kadar canlılığı kalmasa da, özellikle hala malı görerek almak isteyen esnaf ile düğüncüler hala pazara rağbet ediyorlar. Bu nedenle dokumacılar Pazar arayışına girdiler. Burada sergi açan dokumacıların büyük çoğunluğu Buldanlı arkadaşlarımız. Onların da talebi ile pazarı yerinde görmek ve ortak çözüm yolu bulmak için pazara gezdim. Görüşmelerimizde  iki çözüm yolu üzerinde mutabık kaldık. İlk olarak pazarın gene Denizli’de ve şimdiki yerine çok uzak olmayan bir yerde kurulması gerektiğini söylediler arkadaşlar. İkinci olarak, şimdiki otogarın şehrin içinde sıkıntı yarattığı, ilerleyen yıllarda şehir trafiğini çok olumsuz etkileyeceği bu nedenle şehir dışına taşınmasının gerekli olduğu, yeni otogarın en uygun bölge olan Aydın yolu üzerinde, çevre yolu ile kesişen bölgede yapılıp taşınması ile şimdiki otogar binasının tekstil çarşısı olması iyi olur denildi.  Dokumacılar, ilçe ile merkez arasında yolcu taşımacılığı yapan araçların gene şimdiki otogarı kullanabileceklerini,  Lokantası, sosyal alanları ve diğer ayrıntıları ile Denizli’ye yakışır bir tekstil AVM’si olabileceğini ifade ettiler. Bu fikir bize de cazip geldi. Böyle bir proje ile Denizli çok muhteşem bir vitrin kazanmış olur. Konuyu Büyükşehir Belediye Meclisinin Temmuz toplantısında dile getirdim. İnşallah akıl ve mantık galip gelir ve Denizli büyük bir eser kazanır. Sayın Başkanım Osman Zolan’a şimdiden teşekkür etmek isterim.”

Dokuma Pazarı Buldan’da yeniden kurulacak mı?

 Gülbay, dokumacılarla görüşmesinde ayrıca Buldan’da da el emeğinin yoğun olduğu, geleneksel dokuma teknolojisi ile üretilmiş ürünlerin sergilenip satıldığı dokuma pazarının kurulması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirterek şunları söyledi: “Dokumacı arkadaşlarımız bu fikre sıcak baktılar. Belediye olarak biz  konu ile ilgili olarak bir çalışma yürüteceğiz. Buldanlı dokumacı hemşehrilerimizle en kısa zamanda çok geniş katılımlı bir toplantı yapıp konuyu orada masaya yatırmayı planlıyoruz. Eğer arkadaşlarımızla bu konuda mutabık kalırsak şimdiki BELKÜM’ün olduğu yerde veya Yakın Eczanesi üstündeki alanda dokuma pazarı kurulması için gerekli çalışmaları hemen yapacağız. Yıllar önce haftada iki gün kurulan Dokuma Pazarı farklı bir yaklaşımla yıllar sonra inşallah Buldan’a dönecek.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER