© Haber20Denizli 2022

KOCA USTA HAYRİ DEV’E BÜYÜK VEFA

Çameli’de Görev yapan Dr.Özcan Özçelik İlçeden Avrupa’ya ve UNESCO’nun kültürel miras taşıyıcılığına uzanan bir yaşamın kahramanı Hayri Dev’in hayatını konu alan ‘’ GOCA Usta Hayri Dev ‘’ isimi kitabını yayınladı.

Mesleği olan tıp doktorluğunun yanı sıra Şair,müzisyen,Ressam ve Güzel Sanatlar, Sosyal ve Kültürel Faaliyetlerin gelişimine katkı koyabilecek aktiviteler içinde yer alan Dr. Özcan Özçelik daha önce roman türünde Atlı Sıhhiye Hayri Devi anlatan ‘’ Çam Düdüğünden Unesco’ya  isimli kitapları ile Ekim İsimli şiir kitabı yayınlanan Dr Özçelik bir kez daha Hayri Dev’i kaleme aldı.

MASITTAN DÜNYA’YA AÇILAN BİR YAŞAM HİKAYESİ

Bu Kez Masıttan Dünya’ya açılan bir yaşam Hikayesi ‘’ başlıkla yerel müziğin önemli temsilcisi çocukluğundan ölümüne kadar yaşam hikâyesini tüm yönleriyle aktaran Özcan Özçelik 150 sayfalık kitaba ‘’ Goca Usta Hayri Dev ‘’ ismini verdi.

Dr. Özcan Özçelik, Çameli yöresini örf ve adetlerini anlattığı dizelerin daha önce albümü yaptı. Atalarının kültürünü yaşatmak için Karadağ Konak mevkiindeki kiraz bahçesinde mini bir müze oluşturan Özçelik, Yörük eşyalarından oluşturduğu koleksiyonunu olduğunu söyledi.

HAYRİ DEV

Çameli’nin Gökçeyaka Mahallesinde 1933 yılında doğan Hayri Dev 13 yaşındayken tanıştığı müzikten hiç kopmadı.Haytaını değiştiren dokunuşu ise Fransız Araştırmacı Jerome Cler’dan geldi.Acıpayamlı Halk Müziği  araştırmacısı Talip Özkan aracılığyla Hayri Dev’e ulaşan Cler Tez konusu olarak seçti cura ve sipsi ustasını Ardından Fransa ,Belçika ,Hollanda ve Almanya’da müziğini icra ettiği etkinliklerde davet edildi.Yerel Müziğimizin Dev Adamı için Cler öncülüğünde Fransızlar adeta seferber oldu.15 Kişilik bir ekip Çameli ‘ye geldi ve Hayri Dev’in yaşamında kesitler aktarıldığı  ‘’ Ormanlar Arkası ‘’ isimli belgeselin çekimi yapıldı.

10 YILLIK HOBİNİN ÜRÜNÜ MÜZE OLDU

Yaklaşık 10 yıl önce başlayan hobisini yıllar içinde genişleten Dr. Özçelik, Çameli yöresine ait yaklaşık 150 yıllık kıyafet, el aletleri ve eşyaları ile geçmişi anımsatan dekor oluşturarak Yörük kültürünü korumaya çalışıyor. Dr. Özçelik, “Bu değerleri gelecek nesillere aktarabilmek için geçmişte kullanılan eşya, kıyafet ve el aletleri gibi malzemelerden oluşan müzeler kurdum. Birçok yerde bu tarz müzeler var ama bunların öncülüğünü yapmak istiyorum” dedi.

EN BÜYÜK ZEVKİM BU

Konar göçer yaşam tarzlarıyla “Yürüyen Türk” olarak adlandırılan Yörüklerin günlük hayatta kullandıkları eşyalar ve el aletlerini mini bir müze haline getirmenin hayattaki en büyük zevki olduğunu belirten, aynı zamanda Çameli Yörük Türkmen Derneği’nde Yöneticilik görevini de üstlenen Dr. Özçelik, koleksiyonunu Denizli’de de sergilemek niyetinde olduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER