MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Atadan kalma tezgahla ipliğe hayat veriyor

Ana SayfaDenizli GündemAtadan kalma tezgahla ipliğe hayat veriyor
Atadan kalma tezgahla ipliğe hayat veriyor
10 December, 2017, Sunday 12:16 1977
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

DENİZLİ (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Denizli'de, tekstile yön veren ilçe olarak bilinen Babadağ'da yaşayan 74 yaşındaki dokuma ustası Mehmet Yılmaz, gelişen teknolojiye rağmen halen tahta el dokuma tezgahıyla ipliğe hayat veriyor.

Aile dokumacılığının geleneksel olarak devam ettiği Babadağ'da taş ve kerpiç evlerin böldüğü dar sokaklarda tezgahlardan sesler yankılanmaya devam ediyor.

Gelişen teknolojiye rağmen çok sayıda ailenin geçimini sağladığı dokumacılık, tezgahın başına geçebilecek güçteki herkesin devam ettirdiği bir meslek olarak dikkati çekiyor.

Babadağ'da 70 yaşın üzerindeki az sayıda usta, tezgahlarının başında ipliğe hayat vermeye devam ediyor.

Nasırlaşmış parmaklarıyla ilmeklere sihir katmaya devam eden bu ustalardan Mehmet Yılmaz, 10 yaşında oturduğu tezgahın başında 64'üncü yılını geçiriyor.

Biber, nar, mısır ve bamya dizgilerinin asılı olduğu duvarların çevrelediği atölyesinde 17 yıl önce 400 liraya aldığı ve tamamı çam ağacından yapılan dokuma tezgahının pedallarına basan, ip dizgilerinin arasından mekiği geçiren Mehmet Usta, yörede ağaçtan yapılmış tezgahı bulunan tek usta olarak biliniyor.

- 7 arkadaş 7 tezgah

Dokuma ustası Mehmet Yılmaz, ailesinin geçim kaynağı dokumacılığa 10 yaşında dokuma iplerinin makaraya sarıldığı çıkrığın başında başladığını ve bir dönem bakkalcılık yapmasına rağmen dokumacılık işine devam ettiğini anlattı.

Bugün yaşadığı evde doğduğunu, hayatının askerlik görevi dışında hep aynı mahallede geçtiğini aktaran Yılmaz, "Ben doğdu doğalı bu evde yaşadım. Ailemle dokuma yapardık. Ablalarım evleninceye kadar burada bu odada beraber çalıştık. Sonra ben tek kaldım. Bir dönem 7 arkadaşımla bir kahvehanede dokuma atölyesi kurduk. Bu tezgahtan tam 7 tane vardı. Sonra arkadaşlarım bu işi bıraktı. Ben de bu tezgahı evime getirdim. O gün bugündür bu tezgah durmadan dokur."

Tezgahtan çıkan ürünleri satılması için Babadağlılar Çarşısı'na gönderdiğini ancak el dokuması ürünlerin kıymetinin bilinmemesi ve düşük fiyat verilmesi nedeniyle artık göndermediğini dile getiren Yılmaz, "Hiç el dokumasıyla makinenin dokuduğu bir olur mu ? Ben o kumaşa ömrümü veriyorum, otomatik dokumaya göre daha sağlam ve canlı oluyor." dedi.

- "El tezgahı, neşe içinde dokur"

Ayakla kullanılan, kol ve bacak gücüyle desteklenen tezgahta dokuduğu örtü, pike, ipek şal gibi ürünleri 15 lira ile 200 lira arasında fiyatlarla sattığını aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"El dokumasında kumaşlar, neşe içerisinde dokunur. Her el tezgahında dokunan kumaş tektir. Bir daha aynısı dokunmaz. Dokunan ürünü ustası dahi istese aynısını dokuyamaz. Çalışan kişi boş duramıyor. 2 oğlan, bir kızım var. 11 de torunum var.

Sabah kalkarım, abdest alıp namaz kıldıktan sonra Kuran-ı Kerim okurum. Ondan sonra tezgah odasında pencerenin önündeki çiçekleri sularım. Onlarla sohbet ettikten sonra sobayı yakarım. Saat 12.00'ye kadar çalışırım. Öğlen namazını kılıp arkadaşlarımla sohbet ederim. Siparişlere göre çalışmaya devam ederim."

- "Ömür saati bitene kadar dokuma yapacağım"

Kalp ameliyatı geçirdiğini, yorulduğunu hissettiği anda dokuma işine ara verdiğini, "ömür saati" bitene kadar çalışmaya devam edeceği dile getiren Yılmaz, hafta sonları yanına gelen torunlarına bu işi öğretmeye çalıştığını söyledi.

Yılmaz, otomatik tezgahlar çıkınca eski tezgahların artık bittiğini ifade ederek, "Benim 2 günde dokuduğumu otomatik tezgah 1 saatte çıkartıyor. Gücüm yettiği kadar bu tahta tezgahla dokuma yapacağım. Başka çaremiz yok. Şehirdeki tekstil işi buradan çoğaldı. Geçen yıl birisi geldi ve tezgahıma talip oldu. 10 bin lira desem alacaktı. Ben boş oturmayı sevmem çalışırım. Oğlanlar, 'Tezgah baba yadigarıdır, dursun' diyorlar. " şeklinde konuştu.

Atadankalmatezgahlaipliğehayatveriyor
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Babadağ Belediyesinin 7’nci kez düzenlediği Babafest coşkuyla devam ediyor
Düğün konvoyunda direksiyon hakimiyetini kaybeden araç şarampole yuvarlandı; 1 ölü 4 yaralı
Buldan'dan İzmir’e dönen tur midibüsü şarampole yuvarlandı; 2 ölü 31 yaralı
Zafer Partisi lideri Özdağ’dan Başkan Kepenek’e övgü; "Gerçekten kıskandım"
Başkan Arslan genç çiftin nikahını kıydı
Kamyonet ile otomobilin çarpıştığı kazada 5 kişi yaralandı
Şarampole devrilen kamyonetin sürücü yaşama tutunamadı
Denizli'de avcılar denetlendi, kaçaklar yakalandı
Eve giren yılan paniğe neden oldu
Güney Ege’den 5,75 milyar TL’lik yatırım hamlesi
Yoldan çıkıp ağaca çarpan araçtaki iki genç hayatını kaybetti
Yakaladığı 800 kiloluk dev orkinosu sevdiklerine ihram etti
Çameli Belediyesi zabıta ekipleri halk sağlığı için denetimlerini sürdürüyor
Okul müdürünü vuran kantincinin 17 yaşındaki oğlu aranıyor
Deneyimlerini üniversiteli gençlerle paylaştı
Trafiğe girmek istemeyen uyanık sürücüler polisin radarına takıldı
Denizli’de eski işyeri sahibi dehşet saçtı; 1 yaralı
Bir yılda 634 bin metreküplük su tasarrufu sağlandı
Kaymakam 2 padişah, 12 cumhurbaşkanı ve 27 başbakan gören çınara pasta kesti
Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan caminin yüzde 80'ni tamamlandı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Babadağ Belediyesinin 7’nci kez düzenlediği Babafest coşkuyla devam ediyor

Düğün konvoyunda direksiyon hakimiyetini kaybeden araç şarampole yuvarlandı; 1 ölü 4 yaralı

Buldan'dan İzmir’e dönen tur midibüsü şarampole yuvarlandı; 2 ölü 31 yaralı

Zafer Partisi lideri Özdağ’dan Başkan Kepenek’e övgü; "Gerçekten kıskandım"

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle