MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

GAP seracılıkta da umut veriyor

Ana SayfaEkonomiGAP seracılıkta da umut veriyor
GAP seracılıkta da umut veriyor

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP'ın hayata geçirilmesiyle ekonomiden sosyal hayata her alanda değişimin yaşandığı bölgede, jeotermal enerji sayesinde seracılığın da geliştirilmesi hedefleniyor.

04 December, 2017, Monday 16:15 1716
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

ŞANLIURFA (AA) - Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı bölgede, jeotermal enerji sayesinde seracılığın da geliştirilmesi amaçlanıyor.

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP ve hükümetin son yıllarda verdiği teşvikler sayesinde başta tarım olmak üzere bölgede, seracılık da önemli ölçüde ilerledi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ), Harran Ovası'ndaki Karaali bölgesinde, bir köylünün arazisinde jeotermal su kaynağı bulunmasının ardından seracılık faaliyetlerini diğer kentlerde de yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Bu kapsamda Karaali bölgesinde yeni kuyularla iki bin dönümlük yeni sera alanı açılması, Adıyaman, Batman ve Şırnak'ta da yürütülecek çalışmalarla Güneydoğu'nun Türkiye'nin sera bölgesi yapılması hedefleniyor.

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'nın Karaali bölgesinde çıkartılan jeotermal su kaynağının seracılıkta değerlendirildiğini söyledi.

Seracılığın katma değeri çok yüksek olduğunu vurgulayan Karahocagil, bu anlamda bölgenin potansiyelini tespit etmek adına proje geliştirdiklerini ve bölgedeki hemen her alanı incelediklerini anlattı.

"İki bin dönüm yeni sera oluşturmayı amaçlıyoruz"

Karaali bölgesinde jeotermal kaynakları analiz ettiklerini dile getiren Karahocagil, "Karaali'de jeotermal enerji sayesinde uzun süredir seracılık faaliyetleri yapılıyor ama biz burada daha çok sera kurulmasını istiyoruz. Bu anlamda Şanlıurfa Valiliği ve ilgili kurumlarla yeni kuyuların açılması çalışmamız oldu. Bu projeyi gerçekleştirmek için ödenek arayışı içerisindeyiz. Ödeneği bulur bulmaz bu çalışmayı paydaşlarımızla birlikte yapacağız." ifadelerini kullandı.

Karahocagil, Karaali'nin bu konuda etkin ve verimli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bölgemizde sıcaklıklar çok düşmüyor. Seracılıkta da önemli olan sıcaklığın 8 derecenin altına düşmemesi. 15 derecenin altına düşmediği durumda da bitkiler strese girmiyor. Seralarımızda sıcak suyu kullanarak ucuz bir sistemle dereceyi 15'in üzerinde tutma imkanımız var. Yoksa kömürle ya da diğer yöntemlerle bunu yapmak çok zor ve çok pahalı. Bu yüzden Şanlıurfa'yı çok şanslı görüyorum. Bu kapsamda çalışma yürütüyoruz. Yeni kuyular açılarak yeni seraların kurulması sağlanacak. İki bin dönüm civarında yeni sera oluşturmayı amaçlıyoruz."

Petrol sahalarında seracılık geliştirilecek

Sadrettin Karahocagil, GAP bölgesinde petrol üretim sahalarında da seracılığı geliştirmek istediklerini, önceliklerinin Adıyaman, Batman ve Şırnak olduğunu belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni seracılıkta da iddialı konuma getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Karahocagil, şöyle devam etti:

"Adıyaman, Batman ve Şırnak'ta petrol üretim alanlarımız var ve petrolle birlikte çıkan sıcak su var. Bu sıcak suyun da soğutulduktan sonra geri enjekte edilmesi lazım. Bu soğutma esnasında söz konusu suyun seralarda kullanılmasına ilişkin bir kaç projemiz var. Adıyaman'da seralar oluşturuldu, Batman'da da denemeler oldu. İnşallah bu çalışmaların artırılmasını bekliyoruz. Böylece bölgedeki hem jeotermal kaynaklarımızı hem de çeşitli işlemler sonucu yan ürün olarak çıkan sıcak suyu kullanarak bu anlamda bölgeye seracılık çerçevesinde ciddi bir katkı yapmayı planlıyoruz. Seraların bir diğer güzelliği de istihdama katkısının yüksek olması. Özellikle de kadın istihdamına katkısının olması. Bu açıdan biz seraları bir sosyal araç olarak görüyoruz."

GAPseracılıktadaumutveriyor
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Denizli Komedi Sahnesi ikinci kez perdelerini açıyor
PAMUKKALE SÖMESTİR FESTİVALİ’NDE BİNLERCE ÇOCUK EĞLENEREK ÖĞRENİYOR
DBB Batı Ege GYO Yaya Üst Geçidi hizmete açıldı
Sevgi Eli binlerce aileye umut oldu
Büyükşehir DESKİ’den Bozkurt’a 19 Milyon TL’lik içme suyu yatırımı
Denizli Büyükşehir’den Barış Manço anısına konser
Çameli Belediyesi ekipleri karla mücadeleyi aralıksız sürdürüyor
Buldan’da aynı yolda ikinci kaza, otomobil üzüm bağına uçtu
Sarayköy’de park halindeki otomobil alevlere teslim oldu
Vali Köşger servis kazasında yaralananları ziyaret etti
Kazada hayatını kaybeden Muratcan'ın ailesinden tahliye kararına tepki
Denizli Valiliği memurları taşıyan servis kazasına ilişkin açıklama yaptı
Başkan Arslan muhtarlarla bir araya geldi
Sobadan zehirlenen yaşlı adam hayatını kaybetti
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dünya Bankasından Denizli OSB’ye ziyaret
Vali Köşger; "Girişimcilik ve hayat becerileri güçlü nesillerin temelidir"
Mesaiye giden memurlar üzüm bağına uçtu; 25 yaralı
Memurları taşıyan servis kazasında acı haber geldi
Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı
Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı
Emekli Evim emeklilerin ikinci yuvası oldu

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

Başkan Çavuşoğlu: “Denizli’nin kaynakları Denizli’ye…”

Honaz Belediyesinden şeffaf mali tablo: 2025 bütçesi fazla verdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜRKYED Heyetini Kabul Etti

DSO YÜKSEK İSTİŞARE KURULU 2026 YILININ İLK TOPLANTISINI MODEL FABRİKADA GERÇEKLEŞTİRDİ

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle