MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Nohut Projesi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Ana SayfaDenizli GündemNohut Projesi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Nohut Projesi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Denizli Ticaret Borsası’nın girişimleri, Türkiye Atom Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAEK – SANEM), Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün iş birliği ile hayata geçirilen “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı” projesi kapsamında, projenin ilerleyişi ve değerlendirilmesi toplantısı düzenlendi.

19 January, 2018, Friday 17:54 2549
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

2016 yılında başlayan, 8 yıl sürecek ve 160 bin TL bütçeye sahip olan projenin değerlendirildiği toplantıda, ilk yıl yapılan çalışmalar ele alındı. Proje doğrultusunda ilk yıl; Tavas, Yeşilova, Uşak, Sarı-98 tohumları nükleer teknik ile ışınlanarak belirlenen alanlarda tohumların ekimi yapıldı. Nohutların gelişimi yakından takip edilirken, gelişim esnasında karşılaşılan hastalıklar incelendi. Hasat sonrası elde edilen nohut tohumları tekrar ışınlandı. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda ışınlanma – ekim – kontrol – hasat süreci devam edecek, sektörün ihtiyacı olan leblebilik nohut tohumlarının kalitesi her yıl arttırılacağı bilgisi alındı.

Projeyi değerlendiren DTB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili; “Türkiye’de üretilen leblebinin çok büyük kısmı ilimizde üretilmektedir. Leblebi sektörü son yıllarda leblebinin hammaddesi olan nohutun tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşıyordu. İlimiz ve çevre illerde üretilen nohut miktarı hastalık ve başka nedenler ile azaldı. Sektör mecburen yurtdışından ithal nohut getirmeye başladı. Nohut ithalatını azaltmak, sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve antraknoz hastalığına dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesi için Denizli Ticaret Borsası olarak elimizi taşın altına koyduk ve konuyla ilgili kurumları bir araya getirerek sorunun çözümü için bir girişim başlattık. Bu süreç 7-8 seneyi bulabilecek bir süreç. Sürecin sonunda leblebi sektörünün aradığı kaliteli, leblebiye uygun nohut tohumlarının geliştirileceğini umut ediyorum” dedi.

Toplantıda Denizli Ticaret Borsası Meclis Başkanı İbrahim Yayan, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, TAEK – SANEM yetkilisi Zafer Sağel, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır, Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Proje ile sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve antraknoz hastalığına dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

NohutProjesiDeğerlendirmeToplantısıYapıldı
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Çameli’de camiler Ramazan ayına hazırlanıyor
Denizli, Avrupa Demokrasi Başkenti unvanı için son beşte
PAMUKKALE BELEDİYESİ’NDEN FIRTINA NÖBETİ
Büyükşehir’den Fatih Mahallesi’nde kaldırım genişletme çalışması
Güzel kokması için sobaya dökülen kolonya ortalığı savaş alanına çevirdi
Honaz Belediyesinden çocuklara sömestr şenliği
Başkan Tatık, Almanyada yaşayan gurbetçilerle bir araya geldi
Denizli’de fırtına ağaçları devirdi, çatıları uçurdu
Denizli Komedi Sahnesi ikinci kez perdelerini açıyor
PAMUKKALE SÖMESTİR FESTİVALİ’NDE BİNLERCE ÇOCUK EĞLENEREK ÖĞRENİYOR
DBB Batı Ege GYO Yaya Üst Geçidi hizmete açıldı
Sevgi Eli binlerce aileye umut oldu
Büyükşehir DESKİ’den Bozkurt’a 19 Milyon TL’lik içme suyu yatırımı
Denizli Büyükşehir’den Barış Manço anısına konser
Çameli Belediyesi ekipleri karla mücadeleyi aralıksız sürdürüyor
Buldan’da aynı yolda ikinci kaza, otomobil üzüm bağına uçtu
Sarayköy’de park halindeki otomobil alevlere teslim oldu
Vali Köşger servis kazasında yaralananları ziyaret etti
Kazada hayatını kaybeden Muratcan'ın ailesinden tahliye kararına tepki
Denizli Valiliği memurları taşıyan servis kazasına ilişkin açıklama yaptı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Denizli, Avrupa Demokrasi Başkenti unvanı için son beşte

PAMUKKALE BELEDİYESİ’NDEN FIRTINA NÖBETİ

Büyükşehir’den Fatih Mahallesi’nde kaldırım genişletme çalışması

Güzel kokması için sobaya dökülen kolonya ortalığı savaş alanına çevirdi

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle