MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Asırlık Kayı Pazarı'nda önemli tespit

Ana SayfaDenizli GündemAsırlık Kayı Pazarı'nda önemli tespit
Asırlık Kayı Pazarı'nda önemli tespit

Denizli’nin Çal ilçesinde eski adıyla Kayı Pazarı olarak bilinen alan ile ilgili konuşan PAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Balık, “Kayı pazarı veya kırık minare olarak bilinen alan, dönemin en büyük AVM’sidir” dedi.

09 July, 2023, Sunday 12:10 855
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Denizli’nin Çal ilçesinde eski adıyla Kayı Pazarı olarak bilinen alan ile ilgili konuşan PAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Balık, “Kayı pazarı veya kırık minare olarak bilinen alan, dönemin en büyük AVM’sidir” dedi.

Denizli’de tarihi mekanları ve kültürel değerleri içinde barındıran Çal, Baklan ve Bekilli ilçelerine tanıtım gezisi düzenlendi. Gün boyu devam eden geziye katılanlar, Baklan ilçesinde Boğaziçi Camisi, Hüsamettin Gazi Türbesi, Çal ilçesinde Kayı Pazarı veya yıkık minare olarak bilinen alanı, Değirmenderesi tarihi un değirmeni, Çakırlar Cemevi, Süller mahallesinde Ahmet İzzet Efendi mezarı ve evi, Apollon Lermenos Tapınağı, Hançalar mahallesinde bulunan tarihi köprüyü, Bekilli ilçesinde de taş resimleri gezip, bölgedeki tarihi dönem hakkında bilgiler aldı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Balık, geçmiş tarihlerde üzerinde durdukları alanın bölgenin en büyük alış veriş merkezi olduğunu söyledi. Kayı pazarı alanının tesadüfen kurulmadığına dikkat çeken Doç. Dr. İbrahim Balık, “Şuanda Kayı Pazarı ya da bölgedeki ismi ile kırık minarenin önündeyiz. Burası kaynaklarda ilk Türk yerleşimden itibaren Pazar yeri olarak tahsis edildiğini öğreniyoruz. Varlığı Türklerin ilk bölgeye gelişine kadar uzanıyor. Bölgedeki Türkmenler üretmiş oldukları kilim, halı, hayvansal gıdalar, peynir, yoğurt, süt gibi çeşitli ürünleri, bu bölgedeki ticari hareketliliğin canlı olmasına bağlı olarak burada pazarlarmışlar. Peki, burada hangi ticari güzergâh var. Salihli Sart ile Apemi yani Dinar arasındaki, bağlantı bu güzergâhtan kuruluyor. Burası önemli bir ticari güzergâhtır” dedi.

“Bugün ki anlayışla aslında bir AVM’nin önündeyiz”
Mekanın kompleks yapı olarak inşa edildiğini tespit ettiklerini söyleyen Doç. Dr. İbrahim Balık, “Bu pazar varlığını Osmanlılar dönemine kadar sürdürmüş. Osmanlılar döneminde, bölgedeki hareketliliği fark eden dönemin Akdeniz kaptanıderyası Kaymak Mustafa Paşa ki lale devrinin meşhur vezir azamı damat İbrahim Paşanın da damadıdır kendisi. Buraya büyük bir vakıf kurulmuş. Kaymak Mustafa Paşanın kurmuş olduğu vakfın vakfiyesi elimizde. Vakfiyeden edindiğimiz bilgilere göre aslında burası kompleks bir yapı yani bugün ki anlayışla aslında bir AVM’nin önündeyiz” şeklinde konuştu.
(HD-MB-Y)
 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

MERKEZEFENDİ’DE GRAFİKSEL ÇİZİM KURSU BAŞVURULARI BAŞLADI
Öğrencilere ağız ve diş sağlığı eğitimi verildi
Denizlili ev tekstili üreticileri Los Angeles’ta yeni ticaret köprüleri kuruyor
Merkezefendi ve Honaz belediyeleri 'Kardeş Şehir' protokolü imzaladı
Başkan Kumral, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamını Babadağlılara iletti
Denizli’de gazeteci Öztürk ailesinin acı günü
Denizli’de konut satışları azaldı
Denizli’de dilencilere sıkı denetim
Denizli’de araç sayısı 576 bini aştı
Başkan Tatık, halı sahada buluşan gençleri yalnız bırakmadı
Tavas’ta alt ve üstyapı çalışmaları aralıksız sürüyor
LÖSEV MUTLU ET PAKETLERİ İLE MUTLULUK PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIYOR
DTO, Kazakistan’ın İzmir Başkonsolosunu ağırladı
Denizli sanayisinin rekabet artırmak için DSO yönetimi Ankara’da önemli görüşmeler yaptı
Bilinçsiz antibiyotik kullanımı halk sağlığını tehdit ediyor
Başkan Tatık mahalle ziyaretlerine devam ediyor
BAŞKAN ERTEMUR; “HER ÇOCUĞUMUZ, GELECEĞİMİZİN MİMARIDIR”
Nikferliler halı saha turnuvasında ter döktü
Denizli'nin Gücü Kadınlar Zirvesi Merkezefendi'de gerçekleşti
Buldan simidi coğrafi işaret yolunda

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

MERKEZEFENDİ’DE GRAFİKSEL ÇİZİM KURSU BAŞVURULARI BAŞLADI

Öğrencilere ağız ve diş sağlığı eğitimi verildi

Denizlili ev tekstili üreticileri Los Angeles’ta yeni ticaret köprüleri kuruyor

Merkezefendi ve Honaz belediyeleri 'Kardeş Şehir' protokolü imzaladı

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle