MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Ata tohumundan sofralara

Ana SayfaDenizli GündemAta tohumundan sofralara
Ata tohumundan sofralara

Denizli’nin Çal ilçesinde köy yaşam merkezine dönüştürülen eski bir okul binası, köydeki üreticilere gelir kapısı oldu. Ata tohumları kullanılarak üretilen bölgeye has ürünler, kursiyer ve öğretmenler tarafından sofralara kadar ulaştırılıyor.

09 December, 2022, Friday 16:23 956
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

Denizli’nin Çal ilçesinde köy yaşam merkezine dönüştürülen eski bir okul binası, köydeki üreticilere gelir kapısı oldu. Ata tohumları kullanılarak üretilen bölgeye has ürünler, kursiyer ve öğretmenler tarafından sofralara kadar ulaştırılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca kapalı durumda bulunan köy okullarının yeniden açılarak Köy Yaşam Merkezlerine dönüştürülmesi çalışmaları yurdun dört bir yanında olduğu gibi Denizli’de de hayata geçirildi. Bu çerçevede Çal ilçesine bağlı Denizler Mahallesi’nde kapalı durumda olan okul binasının Denizler Köy Yaşam Merkezine dönüştürülmesi köy kadınları için kabiliyetlerini geliştirme fırsatının yanı sıra gelir kapısı haline geldi. Çal Halk Eğitimi Merkezi tarafından Denizler Köy Yaşam Merkezinde çeşitli alanlarda açılan 12 kurs ile bölgede yaşayan 186 vatandaşımız kurslara katılarak becerilerine beceriler kattı.

Denizler Köy Yaşam Merkezinde kurulan tohum bankası ile ata tohumları kullanılarak üretilen bölgeye has ürünler, merkezde eğitim alan kursiyer ve öğretmenler tarafından sofralara kadar getiriliyor. Günümüzde atalarımızın kullandığı ve yöresel lezzetleri içinde barındıran hazineler olarak görülen ata tohumları ile bölgede yaşayan kadınların yetiştirdiği ürünler, doğal katkısız bir şekilde kuru ve yöresel gıdalar olarak satışa sunuluyor. Çal Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından aynı zamanda Ar-Ge merkezine dönüştürülen Denizli Köy Yaşam Merkezinde, coğrafi işaret tescilli yöresel ürünler, çok farklı lezzetlere dönüştürülüyor.

“Merkezimizde kadınlarımız, annelerimiz ve köylülerimiz çalışıyor”
Yöre kadınlarının istihdamını artıran ve kadın eli değerek zenginleşen sağlıklı ve besleyici birbirinden çeşitli onlarca ürünün hazırlandığı Denizler Köy Yaşam Merkezi hakkında konuşan Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, “Köylerimizdeki halkımızın okullarla bağı haline gelen Köy Yaşam Merkezlerimiz köy hayatında vatandaşlarımıza yeni beceriler kazandırıyor. Köy yaşam merkezimizde ata tohumları ilçemizin köylerindeki nadide ürünlerden toplanarak merkezimizde doğal ürünlere dönüşüyor. Bu ürünlerin sofralarımıza sağlıklı doğal bir şekilde gelmesine kadar bir serüven var. Üretimde kadın istihdamı bizim için çok çok önemli. Merkezimizde kadınlarımız, annelerimiz ve köylülerimiz çalışıyor. Üretimde kendilerini geliştirirlerken aile ekonomilerine de önemli katkılar sağlıyorlar. İlerleyen günlerde tohum bankasındaki tohumlarımız sadece Çal bölgesinde değil, ilimizin bütün yörelerine de tohum desteği verecek hale gelecek. Çarpan etkisi ile tarımımıza da büyük katkı sağlayacak. Köy yaşam merkezimizde üretilen ürünlerimizi ziyarete gelen misafirlerimize tadımları ve tedarikleri yapılmaktadır” dedi.

“Yöresel lezzetlerimizi farklı satış kanalarını ile satışa sunuyoruz”
Çal Denizler Köy Yaşam Merkezi usta öğreticisi Haticenur Tokatlı da “Köy Yaşam merkezimiz kadın istihdamına yönelik önemli bir çalışmanın eseridir. Ata tohumlarımızdan kadın kursiyerlerimiz ile yetiştirdiğimiz coğrafi işaretle tescillenmiş yöresel ürünlerimizi yaptığımız Ar-Ge çalışmalarının neticesinde farklı lezzetlere dönüştürdük. Yöresel lezzetlerimizi farklı satış kanalarını ile satışa sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Çal Denizler Köy Yaşam Merkezi kursiyerlerinden Güllü Öz ise “Köy yaşam merkezimizdeki kurslara katıldım ve burada üretimin bir parçası olduk. Aynı zamanda da aile bütçemize büyük katkıda bulunuyorum. Bakanlığımıza ve devletimize bize bu imkânı sundukları için teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
(AÖ-MB-Y)

tohum
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı
Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı
Emekli Evim emeklilerin ikinci yuvası oldu
Başkan Çavuşoğlu: “Denizli’nin kaynakları Denizli’ye…”
Buldan Emniyetin gururu oldular
Çameli 10. Kültür ve Turizm Festivali takvimi belirlendi
Honaz Belediyesinden şeffaf mali tablo: 2025 bütçesi fazla verdi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜRKYED Heyetini Kabul Etti
DSO YÜKSEK İSTİŞARE KURULU 2026 YILININ İLK TOPLANTISINI MODEL FABRİKADA GERÇEKLEŞTİRDİ
Denizli OSB Yönetimi vizyon projeleri ve yeni yatırımları anlattı
Çivril Belediye Başkanı Semih Dere vatandaşlar ile bir araya geldi
Çameli Belediyesinden kışa güçlü müdahale, yeni tuzlama aracı görevde
Merkezefendi Belediyesi personeline afet farkındalık ve çadır kurma eğitimi verildi
Kaza sonrası hayatını kaybeden vatandaş, bağışlanan organlarıyla 7 hastaya umut oldu
Denizli’de feci kaza; 2 genç hayatını kaybetti
Uşak-Denizli Karayolunda meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kaybetti
Tavas Belediyesi afetlere karşı hazırlığını güçlendiriyor
Darıveren Mahallesi’nin içme suyu hattı yenileniyor
PAMUKKALE’DE MÜZİK KURSLARI İÇİN KAYITLAR BAŞLADI
GİRİŞLER VE EĞLENCE ÜCRETSİZ!
PAMUKKALE BELEDİYESİ’NDEN BAYRAK SALDIRISINA ‘DEV’ TEPKİ

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı

Emekli Evim emeklilerin ikinci yuvası oldu

Buldan Emniyetin gururu oldular

Çameli 10. Kültür ve Turizm Festivali takvimi belirlendi

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle