MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Binlerce Yörük 7 asırlık geleneği Sanrıdas Dağının 2300 rakımlı zirvesinde yaşattı

Ana SayfaDenizli GündemBinlerce Yörük 7 asırlık geleneği Sanrıdas Dağının 2300 rakımlı zirvesinde yaşattı
Binlerce Yörük 7 asırlık geleneği Sanrıdas Dağının 2300 rakımlı zirvesinde yaşattı

Denizli'de Beyağaç Belediyesi tarafından düzenlenen 7 asırlık Kartal Gölü ve Eren Günü etkinlikleri geniş bir katlımla gerçekleşti. Geceyi 2300 rakımlı Sanrıdas Dağının zirvesindeki Kartal Gölü kenarında kurdukları çadırlarda geçiren Yörükler, patikadan yürüyerek ulaştıkları Eren Dede türbesinde bereket ve sağlık için dua etti.

30 August, 2024, Friday 16:01 495
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Denizli'nin Beyağaç ilçesinde bulunan 2300 rakımlı Sandıras Dağı zirvesinde 7 asırdan bu yana yapılan Kartal Gölü ve Eren Günü etkinlikleri, bu yılda yoğun katılımla gerçekleştirildi. Beyağaç Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen geleneksel etkinlikler, Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen binlerce Yörüğü bir araya getirdi. Dağın zirvesindeki Kartal Gölü etrafında kurdukları çadırlarda geceleyen Yörükler, belediye tarafından organize edilen Sadi Cesuroğlu konseriyle eğlenceli anlar yaşadı.

Ağustos ayında olunmasına rağmen serin bir gece geçiren binlerce kişi, sabah erken saatlerde yaklaşık 5 kilometrelik patika yoldan ilerleyerek Çiçek Baba zirvesindeki Eren Dede türbesine yürüyerek ulaştı. Burada bulunan 42 metre uzunluğunda 4 metre genişliğindeki mezarın başında yapılan duaların ardından kurbanlar kesildi. 7'den 70'e her yaş grubundan insanların yer aldığı katılımcılar, türbe ziyaretinin ardından aynı güzergahtan geri dönerek Kartal Gölünde buluştu. Etkinliğe Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık ile birlikte katılan Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, katılımcıları kurdukları çadırlarında ziyaret etti.

“Bu etkinliğin asırlar sonra da devam etmesini diliyorum”
Kartal Gölü ve Eren Günü etkinliklerine katılım bu yıl geçen yıllara göre çok yüksek olduğuna işaret eden Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, “Bu etkinliğimiz uzun zamanlardan beri devam eden, yaklaşık 700-800 yıldır süre gelen bir etkinliğimiz. Bu yılda dün akşamdan beri Kartal Gölünün çevresinde toplandık. Orada ufak tefek eğlenceli anlar oldu. Bugün sabahın ilk ışıklarıyla beraber Eren Dede türbesine doğru yola çıktık. Daha yolun yarısındayız. Eskiden buralarda su akardı, su olurdu. Burada 5 dakika dinlenir, ardından ise yolumuzu devam ederdik ancak bu yıl havaların sıcaklığından dolayı sular kesilmiş. Şimdi yolumuzu devam edeceğiz. Az sonra ise Eren Dede türbesinde olacağız. Orada dualarımızı edeceğiz. Ardından şükür namazı kılıp, tekrar Kartal Gölüne geri döneceğiz. Burada bazı vatandaşlarımız poşetlere toprak almaya taş almaya çalışıyor. Aldıkları toprağı, kendi arazilerinin içine karıştıracaklar. Taşları da buğday ambarlarının içlerine koyacaklar. Buradan alınan toprağın arazilere bereket getireceği, ambara koydukları taşların da kazancın bereketinin artacağına inanılır. Zirvedeki mezarın başında dileklerinin kabul olması, sağlıklı ve bir hayat yaşanması için dualar edilip, kurbanlar kesiliyor. Buraya gelen insanlar, burada yaptıkları ritüelin yıl boyunca kendilerine bereket sağlık ve mutluluk getirdiğine inanıyor. İnşallah bundan 700 yıl sonra da bu etkinlik yapılır” dedi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kartal Gölü kenarına çadır kurarak etkinlikte yerini alan Ahmet Akakça, “Geleneksel bir Eren şenliği için her sene geldiğim gibi yine geldim. Şuan dinlenme alanındayız. Sabah erkenden kalktık. Hep beraber Eren Dede türbesinin olduğu yere gittik. Orada dualarımızı yaptık. Adağımızı aldık ve getirdik. Biraz önce kestik ve afiyetle hep beraber yiyeceğiz. Kartal Gölü buranın en yüksek merceğinde ve en rahat kamp alanlarından bir tanesi. Bu özel şenliği yıllardan beri Belediyemiz ve katılanlar ileri nesilleri aktarılması için elimizden geleni yapıyoruz. Bir amaç için geliyoruz. Sadece eğlenmek için değil bu şenliğe katılmak için geliyoruz” şeklinde konuştu.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Üreten kadınlar e-ticaret yolculuğuna devam ediyor Kadın girişimcilere “Telefonla Ürün Fotoğrafçılığı” eğitimi verildi
Çamelili sanatçısı Cemil Çağdaş son yolculuğuna uğurlandı
Turizm lisesi öğrencileri Almanya’da 90 günlük stajlarını tamamladı
Başkan Kepenek’ten Yaşlı Rehabilitasyon Merkezine anlamlı ziyaret
Babadağ'da sosyal tesis inşaatı hızla devam ediyor
Yakalanan kundakçı suçunu itiraf etti
Tavaslı gençleri spora yönlendirmek amacıyla ‘Gençlik İçin Harekete Geç’ projesi başlatıldı
Öğrenciler iklim değişikliğine dikkat çekti
Çivril’de tarlada oluşan obruk korkuttu
Otomobille çarpışan traktör ikiye bölündü
Babadağ Vergi Dairesi Müdürlüğü hizmete açıldı
Denizli’de kaçak silah operasyonu
Beyağaç Çarşı Cami inşaatı sona yaklaştı
Denizli’de temizlikte yeni dönem Ortak kullanım çöp konteynerleri hizmete girdi Kent estetiği ve çevre sağlığı için örnek uygulama
Denizli Büyükşehir’den üreticilere Macar fiği desteği İl genelinde 681 üreticiye toplam 44 ton tohum dağıtımı başladı Başkan Çavuşoğlu: Üreticimizi baş tacı etmeye devam edeceğiz
Başkan Pütün; "Zeytinyağı üretim tesisimizde yeni sezon başladı"
Öğrenciler ara tatili Bilim Kampı’nda değerlendirecek
Ortağı cinayetten tutuklanan oto galeri kundaklandı, 5 araç küle döndü
Buldan'ın tescilli kestanesinde hasat zamanı
Denizli’nin Ekim ihracatı 413 milyon dolar oldu

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Üreten kadınlar e-ticaret yolculuğuna devam ediyor Kadın girişimcilere “Telefonla Ürün Fotoğrafçılığı” eğitimi verildi

Çamelili sanatçısı Cemil Çağdaş son yolculuğuna uğurlandı

Turizm lisesi öğrencileri Almanya’da 90 günlük stajlarını tamamladı

Başkan Kepenek’ten Yaşlı Rehabilitasyon Merkezine anlamlı ziyaret

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle