Denizli İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘’sektör toplantıları’’ kapsamında ilimizde faaliyet gösteren süt ve et ürünleri işleme sektörleri, süt toplama merkezleri ile soğuk hava depoları dahil gıda işleme sektörü temsilcilerine yönelik IPARD-II Programı 13. Başvuru Çağrı Dönemi desteklerinin tanıtılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Denizli İl Tarım Ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, TKDK Denizli İl Koordinatörü Bilal TAŞTEPE ve her iki kurumun yöneticileri konuşmacı olarak katıldı.
TKDK 13. BAŞVURU ÇAĞRI DÖNEMİ
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 16 Ağustos 2023 tarihinde On Üçüncü Başvuru Çağrı İlanına çıkmış bulunmaktadır.
Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu’dur. Bu destek “Kamu Katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.
DESTEKLENECEK TEDBİRLER VE DESTEK BÜTÇESİ
101-TARIMSAL İŞLETMELERİN FİZİKİ VARLIKLARINA YÖNELİK YATIRIMLAR BAŞLIĞI KAPSAMINDA;
- Süt Üreten Tarımsal İşletmeler: Büyükbaş ve küçükbaş süt hayvancılığı işletmeleri,
- Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler: Büyükbaş ve küçükbaş besi işletmeleri,
- Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler: Kaz, hindi, mevcut ve faal broyler işletmeleri,
- Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler: Mevcut ve faal yumurta tavukçuluğu işletmeleri,
103-TARIM VE BALIKÇILIK ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI İLE İLGİLİ FİZİKİ VARLIKLARA YÖNELİK YATIRIMLAR KAPSAMINDA;
- Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Süt toplama merkezleri, Süt işleme tesisleri, Peynir altı suyu işleme tesisleri,
- Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Kırmızı et kesimhaneleri, parçalama tesisleri, mevcut ve faal et işleme tesisleri,
- Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Mevcut ve faal olmak üzere kanatlı kesimhanesi, parçalama tesisi, et işleme tesisleri,
- Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Su ürünleri işleme ve/veya balık yağı üretim tesisleri,
- Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Soğuk hava depoları ile işleme ve paketleme tesisleri desteklenmektedir.
- 13. Başvuru Çağrı Döneminde destek oranları başvuru yapılacak sektöre göre %50 ile %80 arasında değişmektedir.
- 13. Başvuru Çağrı Döneminde destek tutarının belirlenmesine esas olan uygun harcamalar; makine-ekipman alımı, hizmet alımı ve görünürlük harcamalarıdır.
- Yapım işleri bu çağrı döneminde destek kapsamında değildir.
- 13. Başvuru Çağrı Döneminde gıda ürünleri işleme sektörlerinde soğuk zincirin korunmasına yönelik ‘’soğutuculu araç ve soğutma ekipmanları’’ destek kapsamında olacaktır.
BAŞVURU TARİHLERİ
101 SEKTÖLERİ için 04-28 Eylül 2023
103 SEKTÖRLERİ için 18 Eylül-12 Ekim 2023
YATIRIM SÜRELERİ
On üçüncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri en fazla 7 (yedi) ay olarak planlanması gerekmektedir.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan TKDK Denizli İl Koordinatörü Bilal TAŞTEPE ‘’Denizli’ye AB standartlarında sürdürülebilir yatırımlar kazandırmak için proje değerlendirme sürecinde pozitif ayrım uyguladığımız kadınlar ve gençler başta olmak üzere yatırım yapmak isteyen herkesi desteklerimizden faydalanmaya davet ediyorum’’ ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın