MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Ege'nin narenciye bahçesi Muğla

Ana SayfaEkonomiEge'nin narenciye bahçesi Muğla
Ege'nin narenciye bahçesi Muğla
18 December, 2017, Monday 12:30 7356
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - OSMAN AKÇA - Türkiye'nin önemli narenciye üretim merkezlerinden Muğla'da, yıllık 270 bin ton narenciye, 50 bin ton civarında da nar üretilerek Rusya ve Ukrayna'ya ihraç ediyor.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'nın narenciye üretiminde Ege Bölgesi'nin lideri olduğunu söyledi.

Karakuş, Muğla'yı İzmir, Aydın ve Balıkesir’in takip ettiğini belirterek, "Bu yıl narenciye üretiminde 300 bin tona yakın bir hasat bekliyoruz. Narenciyenin birim fiyatı da geçen yıllara oranla daha yüksek. Bu yıl üreticimizin yüzü gülecek diye düşünüyorum." dedi.

Muğla'nın, narenciye üretiminde Adana, Mersin ve Antalya'nın ardından geldiğini ifade eden Karakuş, "Narenciyeyi özellikle Rusya ve Ukrayna'ya ihraç ediyoruz. Rus pazarı bu yıl daha da büyüyecek. Çünkü Muğla bölgesinin narenciyesi özellikle Rusya ve Ukrayna'da oldukça beğenilen bir ürün. Bu yılki üretimin ciddi bir bölümünü de özellikle bu bölgeye ihraç edeceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

Gerek kalite gerek miktar bakımından Muğla'nın narenciyede tartışılmaz üstünlüğü bulunduğunu söyleyen Karakuş, gelecek yıllarda hem üretim hem fiyatların artmasını ve üreticinin emeğinin karşılığını almasını istediklerini dile getirdi.

Narenciye üretiminin Muğla'da özellikle Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde yapıldığını anlatan Karakuş, şöyle devam etti:

"Bodrum mandalinasının coğrafi işareti var. Ortaca limonunun da coğrafi işaret alması için Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak başvuru yaptık. Limonun hepsini ihracata gönderebiliyoruz, fiyatı da oldukça iyi. Soğuk hava depolarımızın bölgede artması sonucu artık limonu çok ucuz fiyatlara vermiyoruz, ürünün hak ettiği değeri buldurmaya başladık. Bundan sonraki süreçte daha da iyi olacağını düşünüyorum."

- "Rusya pazarı üreticiyi sevindirdi"

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü de narenciye üretimi ve ihracatının bölge ve Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Çöllü, "Bölgemizde bu yıl nar ve narenciye grubunda rekolte durumu geçen yıllara oranla biraz düşük. Düşük olması hava şartlarından kaynaklanan bir olay. Fiyatlar bu sene iyi, üreticimiz geçen yıldan biraz daha iyi durumda." dedi.

Rusya pazarının açılması sayesinde narenciye ihracatının arttığını dile getiren Çöllü, bu pazara özellikle limon sattıklarını ifade etti. Çöllü, "Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Türki Cumhuriyetleri, Kuzey Irak, Polonya, Macaristan, Romanya ve az miktarda İtalya ve Hindistan'a narenciye ürünlerimizi ihraç ediyoruz." diye konuştu.

- En çok portakal kazandırıyor

Bu yıl narenciye ürünleri arasında en yüksek kazancı portakalın getirdiğini anlatan Çöllü, şunları kaydetti:

"Bu sene en çok kazandıran portakal oldu. Portakalın kilogramı önceki yıllarda 20-25 kuruşa giderken, bu sene 70 kuruşun altına pek düşmedi. Rekolte geçen yıla oranla biraz daha düşük ama yine de iyi fiyatla gidiyor. Önümüzdeki senelerde de ihracat böyle devam ederse üreticimiz daha iyi olacaktır."

Kentin narenciye üretiminin yüzde 80'inin Ortaca'da gerçekleştiğini belirten Çöllü, ellerindeki ürünlerin yüzde 50'sinin satıldığını dile getirdi.

Ortaca Meyve Sebze Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Süleyman Tosun da nar, portakal, limon üreticilerinin gelirlerinin geçen yıllara kıyasla bu yıl daha yüksek olduğunu söyledi. Tosun, Rusya'ya ihracatın önünün açılması sayesinde para kazanan üreticinin yüzünün güldüğünü ifade etti.

Ege'ninnarenciyebahçesiMuğla
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Denizli'de saat 09.05'i gösterdiğinde hayat durdu
Denizli’de şap hastalığına karşı tedbirler arttırıldı
Yeni yatırım teşvik sistemi Denizli'de tanıtıldı
Anıtkabir ruhunu Denizli'de yaşayan öğrenciler Ata'sının huzuruna çıktı
Vali Coşkun: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarihe örnek olmuş bir liderdir"
Süt toplama merkezine giden kadın kullandığı traktörün altında kaldı
Denizli’de zehir tacirlerine operasyon: 21 tutuklama
Hurdaya dönen araçtan yaralı kurtuldu
Ağaca çarpıp ikiye bölünen otomobildeki kadın hayatını kaybetti
Kontrolden çıkan otomobil uçurumdan aşağıya yuvarlandı
Kuralları hiçe sayan sürücüler kameralara yakalandı
Başkan Tefenlili’den 10 Kasım Mesajı
Başkan Tefenlili’den 10 Kasım Mesajı
10 KASIM DTO
Denizli Sağlık Müdürlüğü organ bağışında farkındalık oluşturdu
Çivril Belediyesi tüm çalışanları için promosyon anlaşması yaptı
Çameli Belediyesi, vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı
Başkan Pütün başpehlivan Çokalı ziyaret etti
Honaz Belediyesi kaynakları verimli kullanarak 17 bin dönüm araziyi suya kavuşturdu
Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan’ın Ara Tatil Mesajı
Başkan Kumral; "Çocuklarımız için okullarımıza desteğimizi sürdürüyoruz"

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ’NİN 31’İNCİ MAMA MAKİNESİ ESKİŞEHİR’E TESLİM EDİLDİ

Başkan Dere, şap hastalığından mağdur olan aileleri yalnız bırakmadı

DEMİOSB’de “Meslek Liseleri / Mesleki Eğitim Merkezlerinde Talaşlı İmalat” Konulu Toplantı Gerçekleştirildi

Tavas Belediyesi filosuna bir araç daha ekledi

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle