MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Hasadı tamamlayan kekik üreticileri sezondan umduğunu bulamadı

Ana SayfaDenizli GündemHasadı tamamlayan kekik üreticileri sezondan umduğunu bulamadı
Hasadı tamamlayan kekik üreticileri sezondan umduğunu bulamadı

Kekikte dünyanın yüzde 75’ini, Türkiye’nin ise yüzde 85’ini üreten bir şehir olan Denizli’de büyük umutlar ile başlayan hasat sezonunda üreticiler, kekik fiyatlarının düşük olması ve rekoltenin beklentinin altında gelmesiyle umduğunu bulamadı.

31 October, 2023, Tuesday 18:54 532
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

Denizli’de son yıllarda tütüne alternatif olarak üretilen kekik, Türkiye ve Dünya’daki kekik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Pamukkale ilçesine bağlı Uzunpınar Mahallesi başta olmak üzere çevre kırsal mahallelerinde on binlerce dekar alanda üretilip, Dünya’daki kekik üretiminin yüzde 75’ini Türkiye’deki üretimin ise yüzde 90’ınını oluşturuyor. Pamukkale ilçesine bağlı Uzunpınar Mahallesi tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren çiftçilerin tarlalarında olgunlaşan kekiklerde hasat tamamlandı. Traktörlerin arkasındaki makineyle tarlalardan biçilen kekikler kurutma işlemi için iki gün bekletildikten sonra toplanarak patozla dövülüp çuvallara doldurularak satışa hazırlandı. Bölge halkının en önemli geçim kaynağı arasında yer alan kekik, aroması ve tadıyla alıcılara ulaştırılmak için depolara dolduruldu. Bölgede hasat zamanı gelen kekiğinin bu yıl rekoltede az yağışlardan dolayı düşüş yaşandığı ancak fiyatının düşük olduğu belirtildi. Taban fiyatının 15, tavan fiyatının 30 lira arasında satılan kekikte, üreticiler biran önce kent merkezine fabrika veya ARGE çalışması istiyor.

“Devletin bu konu da yardımını bekliyoruz”
Artan üretim maliyetlerinden dolayı kekikteki satış fiyatının yükselmesi gerekirken, geçen yıla oranla düşük kalması kendilerini zor duruma soktuğunu söyleyen Uzunpınarlı kekik üreticisi Hamdi Kayhan, “Bu sene yağışların çok olduğundan dolayı ilçelerdeki verim yüzde 50 düştü. Bu durumdan çiftçiler çok mağdur oldu. Gübre ve mazot fiyatları çok pahalı olduğu için çiftçiler çok sıkıntı yaşıyor. Bu durumdan dolayı çiftçiler kredi çektiler ama daha kredi borçlarını ödeyemediler. Devletin bu konu da yardımını bekliyoruz. Kekiklerimiz duruma göre yaz aylarında biçiliyor. Haziran ayının başından itibaren başlayıp, Ağustos ayının sonuna kadar sürüyor. Bazı çiftçiler zamanında yapmadığı için verimsiz oluyor. Çiftçiye destek olmadığı için verim ve üretim geçen seneye göre çok düşüşte” dedi.

“Denizli’den, İzmir’e ‘PA’ analizi yapmak için götürüyorlar”
‘PA’ analizinin kendileri için sıkıntı oluşturduğunu ifade eden üretici Kayhan, “Kekikte, ‘PA’ analizi diye bir şey var. Kekiği üreticilerimizden alan tüccarlar Denizli’den, İzmir’e ‘PA’ analizi yapmak için götürüyorlar. Sonra da üreticimizi arayıp, kekiğinizin ‘PA’ değeri tutmadı gelin alın, ya da gönderin 10 bin lira ulaşım bedeli kekiğinizi gönderelim diyorlar. Üreticiye hiçbir belge göstermeden, ‘PA’ değeri tutmadı deniyor. Sonra da, çok düşük bir fiyat verip, o fiyata üreticiler kekiği satmaya mecbur bırakıyorlar” diye konuştu.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Denizli’de yem kırma makinesinde çalışma yapan 26 yaşındaki genç şafta takılması sonucu öldü
Tır ile otomobilin çarpıştığı kazada tır yan yattı; 2 yaralı
DUYURU -KONSERLER İLERİ BİR TARİHE ERTELENDİ
Türkiye’nin Ceviz Başkenti Denizli’de Ceviz Fidanı Dağıtımı Başladı
MERKEZEFENDİ’DE YENİ YIL COŞKUSU AYNA KONSERİYLE YAŞANACAK
MERKEZEFENDİ’DE HAYVAN BAKIM EVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ HAYATA GEÇİYOR
Denizli'de 5 araçlı zincirleme trafik kazasında yaralanan sürücü kurtarılmadı
Denizli’nin yüksek kesimleri beyaza büründü
İnfaz sisteminde yeni dönem başladı
Denizli’de 5 aracın karıştığı zincirleme kaza çok sayıda kişi yaralandı
Otomobil park halindeki tırın dorsesine çarptı: 1 ölü 1 yaralı
Denizli Büyükşehir genç yeteneklerin yanında
Kent Konseyi El Emeği Pazarı açıldı
Denizli 2026’yı ışıl ışıl karşılıyor
“Bu şehrin kaynakları bu şehir için harcanıyor”
Denizli Büyükşehir sanatta çıtayı yükseltmeye devam ediyor
Ülke genelinde 150 milyonluk hırsızlık yapan kasa fareleri operasyonlarla yakalandı
Denizli'de zincir marketin indirimli açılışı geceden sabaha kuyruk oluşturdu
Denizli’de şüpheli valiz kontrollü bir şekilde patlatıldı; içinden kıyafetler çıktı
Boşandığı eşinin sokak ortasında boğazı kesen eski kocaya müebbet talebi

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Denizli’de yem kırma makinesinde çalışma yapan 26 yaşındaki genç şafta takılması sonucu öldü

Tır ile otomobilin çarpıştığı kazada tır yan yattı; 2 yaralı

DUYURU -KONSERLER İLERİ BİR TARİHE ERTELENDİ

Türkiye’nin Ceviz Başkenti Denizli’de Ceviz Fidanı Dağıtımı Başladı

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle