MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

"Her dayak fiziksel istismardır"

Ana SayfaKültür Sanat"Her dayak fiziksel istismardır"
"Her dayak fiziksel istismardır"
06 April, 2018, Friday 16:15 2373
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

İZMİR (AA) - İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Sözen, "dayak cennetten çıkmadır" sözünün kirli bir bilgi olduğunu belirterek, her dayağın fiziksel istismar olduğunu söyledi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) İzmir Temsilciliğince Balçova Termal Otelde düzenlenen "Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler Çalıştayı" başladı.

Çalıştayın ilk oturumunda konuşan Prof. Dr. Şevki Sözen, son dönemde çocuk istismarına yönelik artan duyarlılığının mutluluk verici olduğunu ifade etti.

Çocuğun bedensel bütünlüğüne zarar veren davranışların fiziksel istismar olduğunu aktaran Sözen, şöyle devam etti:

"Bir tek terlik, tokat, çimdik... 'dayak cennetten çıkmadır' lafları bizim kirli bilgilerimiz. Böyle bir şey yok, bunların hepsi dayaktır. Her dayak fiziksel istismardır. Fiziksel istismar, çocuğun bedensel bütünlüğüne zarar veren davranışlardır. Sadece kolunu kesmek, gözünü çıkarmak değildir, şiddet öğrenilmiş bir davranış biçimidir. Nasıl görüyorsak kendi çocuğumuza da öyle davranıyoruz. Yasalarımız ile ilgili sorunlarımız yok. Olaylara tanı koymayla sorunumuz var. Çocuklarımızın söylemini dikkate almalıyız."

Sözen, eldeki verilere göre kız çocuklarının erkek çocuklara oranla çok daha fazla cinsel istismara uğradığını aktararak, istismarcıların da genelde erkek olduğunu söyledi.

- "Çocuk istismarı insanlık suçudur"

İstismarın dünyanın her tarafında gerçekleştiğine dikkati çeken Sözen, cinsel istismar sonrası olaya fazla duyarsız kalınmaması ve dramatize de edilmeden bir uzmandan yardım alınması gerektiğini belirtti.

KADEM İzmir Temsilcisi Gamze Suznak Kızılırmak da bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddetin dil, din, ırk, sınıf, mezhep ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın tüm toplumların ortak sorunu olduğunu belirtti.

Şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını, çocuğa yönelik şiddette de vicdanların üzerindeki yükün daha da ağır olduğunu vurgulayan Kızılırmak, bu konuda takip ettikleri davalar bulunduğunu anlattı.

Toplumun kadına veya çocuğa şiddeti artık kaldıramaz hale geldiğini dile getiren Kızılırmak, şunları söyledi:

"Nitekim, bu davalardaki müdahilliğimiz sürecinde de yapmış olduğumuz açıklamalarda da masum çocukların değil, sapıkların utanç içinde yaşayacağı bir dünya için kamuoyunun teyakkuz halinde olmasını rica ettik. Bizler toplumun en kırılgan kesimi olan kadın ve çocuğa karşı her türlü şiddetin kabul edilemez olduğuna inanan sivil toplum kuruluşu olarak istismarın çocuğun bedenine o bedenin parçası olan ruhuna iç dünyasına, psikolojisine ve geleceğine yapılan bir saldırı olarak haykırdık."

Çocuk istismarının tüm dünyada yükselen bir insanlık suçu olduğunu vurgulayan Kızılırmak, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan istatistikleri baktığımızda yetişkinlerin dörtte birinin çocukken istismara maruz kaldığı, her 5 kadından birinin her 13 erkekten birinin çocukken cinsel istismara maruz kaldığı yönünde veriler var. Bu verileri de dikkate aldığımızda, geleceğimiz olan çocuklarımıza daha iyi bir dünya sunmak için çaba gösteren bizler bu meselede de bölgemiz ve ilimiz adına neler yapabileceğini konuşmak için buradayız."

İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay, çocuk ihmali ve istismarında da hizmet verdiklerini aktararak, bu noktada sivil toplum kuruluşlarının da yaptığı çalışmaların önemli olduğunu söyledi.

Sorunların çözümü için adli ve idari merciler ile sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştıklarını aktaran Tanğlay, koruyucu, önleyici hizmetler alanında atılacak adımların önemine değindi.

Tanğlay, "Bunları yapmadıkça sadece ihmal ve istismara uğramış çocuğun yaşadıklarını tedavi etmeye çalışıyor ama önemli olan istismara maruz kalmadan önce toplumu bilgilendirmek. Bu anlamda topyekün bir teyakkuz halinde olmalıyız." diye konuştu.

"Herdayakfizikselistismardır"
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Denizlili sporcu, vücut geliştirmede IFBB Pro Card sahibi oldu
DTO, Kırgız Cumhuriyeti temsilcileriyle ticari köprünün temellerini attı
Bel fıtığı tedavisinde gelişen yeni yöntemler hastanın konforunu artırıp, yatış süresini azalttı
Denizli’ye binlerce uyuşturucu hap getiren 3 tacir yakalandı
Genel Müdür Yıldırım, Denizli Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesini ziyaret etti
Başkan Erdoğan şehitler için taziye mesajı yayımladı
Denizli'de zehir taciri ve aranan şahsı yakalayan mahalle bekçileri ödüllendirildi
Çivril Belediyesi şap hastalığına karşı çiftçinin yanında
Denizli'de halk otobüslerinin ateşi yükseldi
Denizli OSB’den doğaya ve geleceğe yatırım
Denizli'de yanan alanlarda binlerce fidan toprakla buluştu
Dönercide çıkan yangın paniğe yol açtı
Merkezefendi Belediyesi Atatürk’ü anlamlı bir konserle yad etti
Servergazi Devlet Hastanesi Denizli'de bir ilke imza attı
Çalışmayan motorunu yakıp, karşısına geçip izledi
Çocuk gelişiminde kırmızı bayraklara dikkat
Orman yangınında alevlere sütle müdahale etti
Denizli İdman Yurdu’nun 8 futbolcusu bahis listesinde yer aldı
Honaz ekonomisi Tarım ve Alışveriş Festivaliyle canlandı
Başkan Saruhan yönetimiyle birlikte Başöğretmenin huzuruna çıktı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
KÜLTÜR SANAT

BAŞKAN DOĞAN'DAN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Cumhuriyet coşkusu Babadağ'ın zirvesine taşındı

Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Özel görevine başladı

SANATSEVERLER CELAL GÜNAYDIN’IN RESİM KOLEKSİYONU SERGİSİNDE BULUŞACAK

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle