MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Hükümlülerin tekneyle tarihe yolculuğu

Ana SayfaKültür SanatHükümlülerin tekneyle tarihe yolculuğu
Hükümlülerin tekneyle tarihe yolculuğu

Muğla'da Apollon Tapınağı, tiyatro ve mezarlık kalıntılarının bulunduğu Sedir Adası'na teknelerle ulaşan 15 hükümlünün de aralarında bulunduğu ekip, Kedrai antik kentindeki tarihi kalıntıları arıyor.

03 December, 2017, Sunday 15:00 1590
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

MUĞLA (AA) - Muğla'da Apollon Tapınağı, tiyatro ve nekropol (mezarlık) kalıntılarının bulunduğu Sedir Adası, her yıl yaklaşık 150 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Sedir Adası'ndaki Kedrai antik kentinde kazı çalışmalarına başlandı. Çalışmaları 15 hükümlünün de aralarında bulunduğu 25 kişilik kazı ekibi yürütüyor.

Kazı ekibi, adaya karayoluyla ulaşım olmadığı için Marmaris-Gökova karayolunun 20. kilometresinden Çamlı Mahallesi'ndeki iskeleye geliyor. Buradan teknelere binen ekip, yaklaşık yarım saatlik yolculuğun ardından antik kente ulaşıyor.

Tarihi kalıntıları gün yüzüne çıkarmak isteyen ekip, kazı çalışmalarını büyük bir özveriyle yürütüyor.

"İlk kez arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı"

Muğla Müze Müdürü Sabiha Pazarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kedrai antik kentinde ilk kez arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldığını söyledi.

Çalışmaların Muğla Müze Müdürlüğünce yürütüldüğünü belirten Pazarcı, "Antik kentte yürütülen kazı çalışmalarında adanın tarihi ve arkeolojik kimliğinin ortaya çıkarılması açısından önemli arkeolojik veriler elde edilmektedir. Gökova Körfezi'ne hakim konumda bulunan Kedrai antik kenti, güçlü surlarla çevrelenmiş, sadece denizden ulaşılabilir konumuyla ve korunaklı limanlarıyla her zaman önemli bir merkez olmuştur." diye konuştu.

"Az sayıda kentte bulunan tiyatro yapısına sahip"

Bugüne kadar hiç kazı çalışması yapılmamış olan Kedrai Tiyatrosu'nun, Karia bölgesinin az sayıda kentte bulunan tiyatro yapısına sahip olduğuna dikkati çeken Pazarcı, yaklaşık 2 bin 500 kişilik kapasiteye sahip tiyatroda yapılan kazı ve temizlik çalışmalarının ardından oturma sıralarının alt bölümüyle orkestra hakkında önemli verilerin ortaya konulacağı bilgisini paylaştı.

Pazarcı, 15'i Muğla Açık Ceza İnfaz Kurumundaki hükümlülerden oluşan işçilerin de yer aldığı kazı çalışmalarının ay sonunda tamamlanacağını dile getirdi.

"Bölge, arkeolojik anlamda önemli bir yerleşme"

Kazının bilimsel danışmanlığını yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler de Kedrai antik kentinin bir ada yerleşmesi olduğunu, bölgenin arkeolojik açıdan önem taşıdığını söyledi.

Bölgedeki yerleşmenin surlarla çevrili alanda gerçekleştiğine işaret eden Diler, "Eski belgelerde buranın halkının yarı barbar olarak gösterildiğine tanık oluyoruz. Buradan anlaşılan Kedrai, aslında bir Karia, bir Anadolu yerleşkesidir. Bizim araştırmalarımıza göre buradaki yerleşme 6. yüzyıldan başlıyor. Burada Türk dönemine kadar gelen kesintisiz bir yerleşme var. Ayakta kalan kalıntıların büyük bir kısmı Doğu Roma sürecinden." ifadelerini kullandı.

Hükümlülerintekneyletariheyolculuğu
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Üreten Kadınların E-Ticaret Yolculuğu Projesi’nde mentörlük süreci başladı
ATATÜRK BİLİM MERKEZİ BİLİM TUTKUNLARININ BULUŞMA NOKTASI OLDU
Türkiye nüfusu arttı, Denizli’de gerileme var
Denizli’de evsiz kişiler için sıcak yuva
Kale’de alevlere teslim olan ev kullanılamaz hale geldi
Denizli’de üç aracın karıştığı kazada 1 kişi ağır yaralandı
Denizli'de gösteride kullanılan nesli tehlike altındaki piton koruma altına alındı
İhtiyaç sahipleri için Ramazan gıda kolisi başvuruları başladı
İnşaatın 3. katından düşen işçi hayatını kaybetti
AK Parti İl Başkanı Subaşıoğlu: "Bölgemizin ve şehrimizin yol haritasını belirledik"
Grekoromende Denizlili genç Türkiye şampiyonu oldu
Kadınlar halk eğitimiyle hem sosyalleşiyor hem de gelir elde ediyor
Denizli'de sofraları güvene almak için 21 binden fazla gıda denetimi gerçekleştirildi
12 yıl sonra aynı sofrada buluştular
12 yıl sonra aynı sofrada buluştular
Yağış sonrası kayganlaşan yolda taklalar atan transit hurdaya döndü: 2 yaralı
İki aracın kafa kafaya çarpıştığı kazada 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti: 6 yaralı
Denizli Gazeteciler Cemiyetinde devir teslim
Üreten Kadınlar Festivali kapılarını açıyor
DTO, Teknoloji ve Eğitim Merkezi kuracak
Sosyal medyada tanıştığı mobilya ustasını öldüren genç tutuklandı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
KÜLTÜR SANAT

Çameli’de camiler Ramazan ayına hazırlanıyor

MERKEZEFENDİ’DE KARNE SEVİNCİ ŞENLİKLE KUTLANACAK

Büyükşehir ile yerel ürünler güçlü markalara dönüşüyor

Yarıyıl şenliği ile Beyağaçlı çocuklar eğlenceye doyacak

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle