MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Kanda yüksek yağ oranı aort yırtılmasına neden oluyor

Ana SayfaDenizli GündemKanda yüksek yağ oranı aort yırtılmasına neden oluyor
Kanda yüksek yağ oranı aort yırtılmasına neden oluyor

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, kolestrol yüksekliğinin belirtisi olmayan sinsi bir hastalık olduğunu ve kanda yüksek yağ oranının aort yırtılmasına neden olabildiğini belirtti.

05 September, 2023, Tuesday 23:24 553
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, son zamanlarda artış gösteren kanda aşırı derece yüksek yağ oranı ve buna bağlı olarak kolesterol hakkında açıklamalarda bulundu. Yazılı açıklama yapan Op. Dr. İhsan Alur, kolesterolün kandaki yüksek oran yağ olduğunu açıklayan Alur, islipidemi/ hiperlipidemi, Kolesterol yüksekliği; kanda yüksek yağ oranı demektir. Diğer bir deyişle kandaki çeşitli yağların olması gerekenden yüksek düzeyde olması durumudur. Total Kolesterol değerinin sağlıklı hiçbir hastalığı olmayan bireylerde 200-239 mg/dl, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolün ise 130-160 mg/dl olması hiperlipidemi açısından sınırda yüksek değerler olduğunu belirtti.

Kolesterolün her hangi bir belirtisi olmadığı için sinsi bir hastalık türü olduğunu da ifade eden Alur, “Aort anevrizması sol kalpten çıkan ve aort adı verilen atardamarda bölgesel genişleme olması sonucu damarda balonlaşma olması durumudur. Aort damarı vücuttaki en büyük atardamardır. Bu damar yırtıldığı anda iç kanama olur ve dolaşım sistemi boşalır. Tansiyon hızlı bir şekilde düşer ve tedaviye kolay kolay yanıt vermez. Rüptüre olmuş (yani yırtılmış veya çatlamış) bir aort anevrizması olan hastaların yarısı hastaneye ulaşamadan hayatını kaybetmektedir. Aort anevrizması için en önemli risk faktörleri; ileri yaş, ateroskleroz (damar kireçlenmesi/damar sertliği), hipertansiyon, kanda yüksek yağ oranı (Dislipidemi/ hiperlipidemi, Kolesterol yüksekliği), kronik sigara içiciliği, doğuştan biküspit aort kapak anomalisi, iltihabi damar hastalıklarıdır (Behçet hastalığı, vaskülitler). Bu risk faktörlerinden biri olan kanda yüksek yağ oranı toplum açısından çok önemlidir. Kanda yağ oranı yüksekliği kontrol altına alınmazsa damar endotel tabakasını kaplamaya başlar ve zamanla yağ birikimi oluşur. Bu yağ birikimleri damar iç yüzeyinin bütünlüğünü bozar ve kan akışını engellemeye ve girdap akıma neden olur. Bu da damar duvarında iltihaplanmaya yol açarak damar duvarının zayıflamasına ve balonlaşmasına zemin hazırlar. Genellikle ‘kanda yüksek yağ oranı damar tıkanıklığına neden olur’ diye bilinmekte fakat aynı zamanda ‘kanda yüksek yağ oranı aort anevrizması ve aort diseksiyonuna' da neden olmaktadır. Yani Dislipidemi/ hiperlipidemi, Kolesterol yüksekliği (kanda yüksek yağ oranı) dediğimiz durum hem damar sertliği hem de damar balonlaşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle damar sağlığımız için kanda yüksek yağ oranımıza mutlaka baktırmalı ve değer yüksek çıkarsa da önce diyetimizi düzenlemeli, diyetle düzelmiyorsa uzman gözetiminde ilaç tedavisine geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Denizli Sağlık Müdürlüğü organ bağışında farkındalık oluşturdu
Çivril Belediyesi tüm çalışanları için promosyon anlaşması yaptı
Çameli Belediyesi, vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı
Başkan Pütün başpehlivan Çokalı ziyaret etti
Honaz Belediyesi kaynakları verimli kullanarak 17 bin dönüm araziyi suya kavuşturdu
Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan’ın Ara Tatil Mesajı
Başkan Kumral; "Çocuklarımız için okullarımıza desteğimizi sürdürüyoruz"
Sabıkalı sevgili, kadın gardiyana yapay zekayla oluşturduğu görüntüyle şantaj yaptı
Başkan Tatık ve ailesine yapılan saldırı karşılıksız kalmadı
Ormana odun toplamaya giden yaşlı çiftin cansız bedenleri 2 gün sonra bulundu
Üreten kadınlar e-ticaret yolculuğuna devam ediyor Kadın girişimcilere “Telefonla Ürün Fotoğrafçılığı” eğitimi verildi
Çamelili sanatçısı Cemil Çağdaş son yolculuğuna uğurlandı
Turizm lisesi öğrencileri Almanya’da 90 günlük stajlarını tamamladı
Başkan Kepenek’ten Yaşlı Rehabilitasyon Merkezine anlamlı ziyaret
Babadağ'da sosyal tesis inşaatı hızla devam ediyor
Yakalanan kundakçı suçunu itiraf etti
Tavaslı gençleri spora yönlendirmek amacıyla ‘Gençlik İçin Harekete Geç’ projesi başlatıldı
Öğrenciler iklim değişikliğine dikkat çekti
Çivril’de tarlada oluşan obruk korkuttu
Otomobille çarpışan traktör ikiye bölündü

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Denizli Sağlık Müdürlüğü organ bağışında farkındalık oluşturdu

Çivril Belediyesi tüm çalışanları için promosyon anlaşması yaptı

Çameli Belediyesi, vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı

Başkan Pütün başpehlivan Çokalı ziyaret etti

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle