MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Kaplumbağaların varlığı deniz suyunun temiz olduğunu gösteriyor

Ana SayfaDenizli GündemKaplumbağaların varlığı deniz suyunun temiz olduğunu gösteriyor
Kaplumbağaların varlığı deniz suyunun temiz olduğunu gösteriyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale, kaplumbağa varlığının bulunduğu deniz suyunun temiz olduğunu ve denizanalarının ise suyu temizlediğini belirterek, “Kaplumbağanın önemli bir özelliği de aslında biyoindikatör dediğimiz yani ortamın temizliğini gösteren bir canlı olmasıdır” dedi.

12 September, 2022, Monday 14:34 776
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale, kaplumbağa varlığının bulunduğu deniz suyunun temiz olduğunu ve denizanalarının ise suyu temizlediğini belirterek, “Kaplumbağanın önemli bir özelliği de aslında biyoindikatör dediğimiz yani ortamın temizliğini gösteren bir canlı olmasıdır” dedi.
Yumurtlama haricinden karaya çıkmayan ve 100 ile 120 yıl arasında yaşayan deniz kaplumbağalarının önemli bir özelliğinin ise bulundukları suyun temizliğini göstermesi olduğu belirtildi.
Deniz kaplumbağasının yanı sıra denizanasının da kirli sularda beslendiğini ve denizi temizlediğini belirten Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ), Prof. Dr. Eyüp Başkale, önemli bilgilendirmede bulundu. Dr. Başkale, “Ülkemiz deniz kaplumbağa türleri bakımından çok önemli bir yere sahiptir. Akdeniz'de 5 tane deniz kaplumbağası türü vardır. Dünya da ise toplam 7 tane türümüz bulunuyor. Bunlardan sadece iki tanesi ülkemizde yuvalayan hayvanlar arasında geçiyor. İşte bunlardan bir tanesi ise herkesin çok iyi bildiği caretta carettadır. Diğer bir tür ise yeşil deniz kaplumbağasıdır. Normalde biz Caretta carettanın enerji akımın akışından bahsederiz. Caretta carettannın enerjisi derelere, nehirlere ve denizlere akıyor. Tabi Karasal ortamdaki enerji ve besini direk olarak denize akıtır. Bunun tam tersi az gerçekleşir. Deniz kaplumbağası ve caretta carettalar denizdeki enerji akışını karasal ortama getirerek aslında aradaki dengeyi koruyor. Kaplumbağanın diğer bir önemli özelliği de aslında biyoindikatör dediğimiz yani ortamın temizliğini gösteren bir canlı. Denizanası kirli sularda beslendiği için yüzdüğümüz denizi bizim için temizleyen hayvanlardır. Temizliği algıladığı için aslında ortamdaki kirliliği bize yansıtan hayvanlardır” dedi.

“Gelecek nesillere daha güzel bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz”
Hayvanların incelendiğini ve çalışmaların devam ettiğini belirten Dr. Başkale, “Tabi ki biz hem bu hayvanların korumasına hem de ekolojik özelliklerine bakıyoruz. Örneğin dokularında ne kadar ağır metal birikmiş, ne kadar mikro plastik biriktiğine bakıyoruz. Mide içeriklerinde ne kadar plastik atıkları var gibi çalışmaları hem bilimsel hem yandan devam ettiriyoruz. Bu şekilde hem koruma hem de bilimsel yönümüzü ortaya koyarak, bilim dünyasına ve gelecek nesillere daha güzel bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Çameli Belediyesi ekipleri karla mücadeleyi aralıksız sürdürüyor
Buldan’da aynı yolda ikinci kaza, otomobil üzüm bağına uçtu
Sarayköy’de park halindeki otomobil alevlere teslim oldu
Vali Köşger servis kazasında yaralananları ziyaret etti
Kazada hayatını kaybeden Muratcan'ın ailesinden tahliye kararına tepki
Denizli Valiliği memurları taşıyan servis kazasına ilişkin açıklama yaptı
Başkan Arslan muhtarlarla bir araya geldi
Sobadan zehirlenen yaşlı adam hayatını kaybetti
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dünya Bankasından Denizli OSB’ye ziyaret
Vali Köşger; "Girişimcilik ve hayat becerileri güçlü nesillerin temelidir"
Mesaiye giden memurlar üzüm bağına uçtu; 25 yaralı
Memurları taşıyan servis kazasında acı haber geldi
Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı
Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı
Emekli Evim emeklilerin ikinci yuvası oldu
Başkan Çavuşoğlu: “Denizli’nin kaynakları Denizli’ye…”
Buldan Emniyetin gururu oldular
Çameli 10. Kültür ve Turizm Festivali takvimi belirlendi
Honaz Belediyesinden şeffaf mali tablo: 2025 bütçesi fazla verdi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜRKYED Heyetini Kabul Etti
DSO YÜKSEK İSTİŞARE KURULU 2026 YILININ İLK TOPLANTISINI MODEL FABRİKADA GERÇEKLEŞTİRDİ

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Çameli Belediyesi ekipleri karla mücadeleyi aralıksız sürdürüyor

Buldan’da aynı yolda ikinci kaza, otomobil üzüm bağına uçtu

Sarayköy’de park halindeki otomobil alevlere teslim oldu

Vali Köşger servis kazasında yaralananları ziyaret etti

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle