MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Kıraç topraklar için geliştirilen 2 yerli buğday tokumu yüzleri güldürdü

Ana SayfaEkonomiKıraç topraklar için geliştirilen 2 yerli buğday tokumu yüzleri güldürdü
Kıraç topraklar için geliştirilen 2 yerli buğday tokumu yüzleri güldürdü

Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kıraç topraklar için geliştirilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ ismi verilen buğday tohumları ilk kez Çal Belevi Mahallesi’ne ekildi. Yapılan incelemelerde tohumların bölgeye adapte olduğu görüldü.

05 July, 2023, Wednesday 11:21 1358
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kıraç topraklar için geliştirilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ ismi verilen buğday tohumları ilk kez Çal Belevi Mahallesi’ne ekildi. Yapılan incelemelerde tohumların bölgeye adapte olduğu görüldü.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kıraç topraklar için geliştirilen ekmeklik ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ ismi verilen buğday tohumları ilk kez Çal Belevi Mahallesinde Hasan Durna'ya ait 10 dekarlık alana Aralık ayında mibzerle ekildi. Tohum çıkışları, sap ve başak boyu istenilen seviyeye ulaşan tohumların bölgeye adapte olduğu görüldü. Denizli Tarım Orman İl Müdürlüğü, Tarım Orman Çal İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından sürekli kontrol altında tutulan buğday çeşitlerinin hasadı yaklaşık 15 gün içinde yapılacak.
İki farklı tohumun deneme hedefli ekiminin yapıldığı susuz tarlada inceleme yapan Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, “Çal Belevi Mahallesi'nde örnek buğday tarlasında bulunmaktayız. Bu buğday tarlasının özelliği Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ tohumlarının ekildiği bir alan. Taner ve Selçuklu tohumlarının özelliği kurak bölgelerde özellikle iklim geçişlerinin olduğu bölgelerde yetiştirilmek üzere geliştirildi. Bölgede ilk örnek olarak Çal Belevi de ekilmiş bulunmakta. Bu buğdaylarının özelliği yapılan bu çevre gezisinde gördük ki, diğer buğday tohumlarına göre aşırı yağışların olduğu bu dönemde diğer tarlalar da çökmeler, küf, pas, gelişirken Taner ve Selçuklu tohumlarının ekildiği tarlalarda çökme ve pas görülmedi” dedi.

Yüksek verim bekleniyor
Taner ve Selçuklu kıraç alanlar için geliştirilen buğday tohumlarının ekildiği tarlayı gezen Çal İlçesi Belevi Mahallesi Muhtarı Mustafa Yanık da, ‘Bu görmüş olduğumuz buğdaylar Konya devlet tarafından geliştirildi. Taner ve Selçuklu buğdaylarımız dekarda 400 ile 450 kilo civarların da verim beklemekteyiz” dedi.
Deneme tarlasına ekimi yapılan tohumların sürekli ekipler tarafından yerinde denetlendiğini anlatan Tarım Orman Çal İlçe Müdürü Aydoğan Gürcan ise, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden sağlanan ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ buğday çeşitlerini sizlere tanıtmak istiyorum. Belevi Mahallemiz de yaklaşık 10 dekar alanda ekilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ çeşitlerimiz bu yıl denemesi yapıldı ve gerçekten güzel sonuçlar aldık. İlk başta çıkışlarını kontrol ettik, 3 Mart itibariyle daha sonra 9 Haziran da yağışlar bittikten sonra tekrar sahayı kontrol ettiğimiz de olumlu sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim. Burada emeği geçen Denizli Tarım Orman Müdürlüğümüze ve Bahri Dağdaş Araştırma Endüstri Müdürlüğümüze çok teşekkür etmek istiyorum. Bu çeşitlerden ‘Taner’ bu bölgemizde adapte sağladı ve 400 - 500 kilogram arasın da verim beklemekteyiz. Yine Selçuklu çeşidimiz de bu bölge için uygun yatma ve hastalıklara karşı gerçekten dayanıklı olduğunu tespit ettik. Bu buğday çeşidimizden de 700 ile 800 kilogram arasın da verim beklemekteyiz” şeklinde konuştu.
(MB-ŞG-E)
 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Denizlili sporcu, vücut geliştirmede IFBB Pro Card sahibi oldu
DTO, Kırgız Cumhuriyeti temsilcileriyle ticari köprünün temellerini attı
Bel fıtığı tedavisinde gelişen yeni yöntemler hastanın konforunu artırıp, yatış süresini azalttı
Denizli’ye binlerce uyuşturucu hap getiren 3 tacir yakalandı
Genel Müdür Yıldırım, Denizli Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesini ziyaret etti
Başkan Erdoğan şehitler için taziye mesajı yayımladı
Denizli'de zehir taciri ve aranan şahsı yakalayan mahalle bekçileri ödüllendirildi
Çivril Belediyesi şap hastalığına karşı çiftçinin yanında
Denizli'de halk otobüslerinin ateşi yükseldi
Denizli OSB’den doğaya ve geleceğe yatırım
Denizli'de yanan alanlarda binlerce fidan toprakla buluştu
Dönercide çıkan yangın paniğe yol açtı
Merkezefendi Belediyesi Atatürk’ü anlamlı bir konserle yad etti
Servergazi Devlet Hastanesi Denizli'de bir ilke imza attı
Çalışmayan motorunu yakıp, karşısına geçip izledi
Çocuk gelişiminde kırmızı bayraklara dikkat
Orman yangınında alevlere sütle müdahale etti
Denizli İdman Yurdu’nun 8 futbolcusu bahis listesinde yer aldı
Honaz ekonomisi Tarım ve Alışveriş Festivaliyle canlandı
Başkan Saruhan yönetimiyle birlikte Başöğretmenin huzuruna çıktı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ’NİN 31’İNCİ MAMA MAKİNESİ ESKİŞEHİR’E TESLİM EDİLDİ

Başkan Dere, şap hastalığından mağdur olan aileleri yalnız bırakmadı

DEMİOSB’de “Meslek Liseleri / Mesleki Eğitim Merkezlerinde Talaşlı İmalat” Konulu Toplantı Gerçekleştirildi

Tavas Belediyesi filosuna bir araç daha ekledi

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle