MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Okul öncesi çocuklarda telefon ‘bakıcı’ olarak kullanılıyor

Ana SayfaDenizli GündemOkul öncesi çocuklarda telefon ‘bakıcı’ olarak kullanılıyor
Okul öncesi çocuklarda telefon ‘bakıcı’ olarak kullanılıyor

Çocuklardaki ekran bağımlılığının artmasından sonra ailelere önemli çağrıda bulunan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gülşah Özcan, “Ailelerin uzun süre teknolojik aletlerin başında vakit geçirmesi, çocukların değersiz hmesine ve yanlış bir rol modele sebep olmakta” dedi.

16 February, 2022, Wednesday 08:17 2284
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gülşah Özcan, çocukların ve ergenlerin ekran başında çok vakit geçirmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ailelerin bu konuda önemli bir rol oynadığını belirten Psikolog Özcan, “Çocuklar, günümüzde yaygın olarak kullanılan teknolojik aletlerle çok erken yaşlarda tanışıyor. Ve ebeveynler belli bir süre sonra çocukların ekran başında geçirdikleri zamanı yönetmekte zorlanabiliyor. Bu durumda ebeveynler sorumluluğu en başta üstlenmelidirler. Erken çocukluk, izleme alışkanlıklarının başladığı, gelişimsel eğilimlerin olduğu ve bireyin gelecekteki yaşamını etkileyebilecek bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar gördükleri ve işittikleri şeylerden yetişkinlere göre daha fazla etkilenir. Erken çocukluk döneminde çocuklar yüz yüze etkileşim yoluyla öğrenmeleri ve dil gelişimi bakımından pasif dinlemek yerine aktif konuşmalara dahil edileceği ortamlarda bulunmalıdır” dedi.

“Ekrandaki içeriği denetlemek ebeveynin sorumluluğundadır”
Ekran konusunda çocuklara sınırlama getirilmesi gerektiğini belirten Özcan, “Çocuklarda ekran kullanımı süre sınırlaması dahilinde olmalıdır ve çocuk bu konuda bilgilendirilmelidir. Uygun olmayan sürelerde ekran kullanımının sağlığına ve gelişimine zararlı olduğu, bağımlılık riski taşıdığı, konuşma-dikkat-muhakeme becerilerine olumsuz etkileri olduğu, dürtü ve öfke kontrolünü zorlaştırdığı, görme problemleri, halsizlik, beden duruş bozukluğu, uyku ve yeme bozuklukları riskini artırdığı belirtilmelidir ve çocuk süre bitimine 10 dakika kala süresinin biteceğine dair bilgilendirilmelidir. Sınırlandırmanın keyfi olmadığının söylenmesi, uygulamada ebeveynlerin ikisinin de kararlı ve tutarlı olması çok önemlidir. “Çocuk bugün evde, hadi bugün fazla oynasın, beni de fazla rahatsız etmesin” demek kuralları öncelikle sizin ihlal etmeniz demektir. Aynı zamanda ekrandaki içeriği denetlemek de ebeveynin sorumluluğundadır. Aşırı şiddet ve cinsellik içeren içerikler, bahis, kumar ve pornografik siteler engellenmelidir” ifadelerini kullandı.

Baskı ergenlik dönemde bir çok şeyi gizli tutuyor
Ailelerin ikili diyalogları iyi kurması gerektiğini ifade eden Psikolog Özcan, “Özellikle okul öncesi dönemde ekranın “bakıcı” olarak kullanılması, çocuğu üzmemek ya da sakinleştirmek amacıyla verilmesi ya da yemek yedirebilmek için kullanılması yavaş yavaş bağımlılık halini alabiliyor. Bu durumlardan mutlaka kaçınılmalıdır. Anne babanın çocuğa (özellikle ileri dönemlerde de) etki edebilmesi aralarındaki ilişkinin güçlü olmasına bağlıdır. Aile içi ilişkiler olumlu olduğunda çocuklar iş birliğine daha yatkın olmaktadır. Ayrıca ebeveynler kendi ekran kullanımlarına dikkat etmelilerdir. Eğer sürekli onu takip eden ve baskılayan bir ebeveynseniz, ergenlik dönemindeki çocuğunuz birçok konuda sizden gizli hareket edecektir. Çocukları ekrandan uzak tutabilmek için ekran yerine tercih edebilecekleri eğlenceli aktiviteler planlanabilir” dedi.

Okulöncesiçocuklardatelefon‘bakıcı’olarakkullanılıyor
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Ecogreen Enerji Holding, YEKA GES-2025 Yarışmaları'nda 50 MWe'lik Bolu GES Projesini kazandı
Denizli’de 125 yıl ile aranan 8 aranan şahıs operasyonlar kapsamında yakalandı
Denizli OSB Arıtma Tesisinde kimyasal eğitimi ve tatbikat gerçekleştirildi
HAK-İŞ KONFEDERASYONU 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında soruşturma izni verilen eski başkandan açıklama
Merkezefendi'nin 33’ncü mama makinesi Çerkezköy’e teslim edildi
Başkan Pütün ilçede görev yapan öğretmenlerle bir araya geldi
Kuşaklar arasındaki bağlar dijital köprülerle kuruldu
Başkan Tatık, Öğretmenler Gününde öğretmenleri yalnız bırakmadı
Çivril’de öğretmenler anısına fidan dikimi yapıldı
Tavas'ta zeytin seferberliği kapsamında açılan Tarla Okulu ilk mezunlarını verdi
Samanlık yangını korkuya neden oldu
Ev olarak kullanılan iş hanında çıkan yangında 17’si çocuk 21 kişi kurtarıldı
Çameli protokolü öğretmenleri yalnız bırakmadı
Denizli OSB yönetiminden öğretmenlere anlamlı ziyaret
Kask yerine miğfer takan dede görenleri şaşırttı
Başkan Dere; "Gece gündüz demeden emek veren tüm öğretmenlerimizi kutluyorum"
Yola kontrolsüz çıkan otomobil, motosikletle çarpıştı: 1 ölü
Başkan Kumral; "Hayatımızı dokunan, tüm öğretmenlerimize minnettarız"
Başkan Pütün; "Öğretmenler emekleriyle geleceğimizi inşa ediyor, yarınlara ışık oluyor"

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Ecogreen Enerji Holding, YEKA GES-2025 Yarışmaları'nda 50 MWe'lik Bolu GES Projesini kazandı

Denizli’de 125 yıl ile aranan 8 aranan şahıs operasyonlar kapsamında yakalandı

Denizli OSB Arıtma Tesisinde kimyasal eğitimi ve tatbikat gerçekleştirildi

HAK-İŞ KONFEDERASYONU 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle