MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

RAMAZAN'DA NASIL BESLENMELİYİZ ?

Ana SayfaSağlikRAMAZAN'DA NASIL BESLENMELİYİZ ?
RAMAZAN'DA NASIL BESLENMELİYİZ ?

Denizli Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Huri Hüdanur Ulutürk sağlıklı bir beslenme programı ile Ramazan ayını zinde bir şekilde geçirmenin mümkün olduğunu, bunun da iftardan sahura kadar olan süreçte karbonhidrat, protein, yağ gibi besin öğelerinin yeterli ve dengeli alınarak sağlanabileceğini söyledi.

02 May, 2019, Thursday 12:40 4517
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Ramazan ayıyla birlikte beslenme düzeninde değişiklikler meydana geldiğini ve günlük öğün sayısı azalmasına rağmen tüketim miktarının arttığını söyleyen Diyetisyen Hüdanur Ulutürk Ramazanda sebze ve meyve tüketiminin yerine; et ve et ürünleri, pilav, makarna ve tatlı tüketiminin arttığını söyledi.

 

Sahuru Atlamayın

Ramazan ayında iki ana öğünden biri olan sahurun mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizen Ulutürk; “Sahurun atlanması durumunda, kan şekeri erken saatlerde düşmeye başlayacaktır. Bu durumda hipoglisemi belirtilerinden olan el ayak titremesi, soğuk terleme ve aşırı öfke hâli gözlenebilir. Sahurda, kahvaltı şeklinde bir öğün sağlıklı bir seçim olacaktır. Hafif, zeytinyağlı yemekler ile çorbalar da duruma göre tercih edilebilir. Gün boyu kan şekerimizi dengede tutabilmek ve tokluk sağlayabilmek için posa içeriği yüksek tam buğday, çavdar veya yulaflı ekmek tüketmeliyiz. Tokluk vermesi ve yeterli protein alımını sağlaması açısından peynir, yoğurt, süt, yumurta gibi besinlerin sahurda bulunması önemlidir. Sahurda tüketilen çok yağlı ve şekerli besinler, bir yandan hazımsızlığı arttırırken diğer yandan susuzluk hissini kuvvetlendirir.” dedi.

 

İftar İçin İyi Bir Alternatif: Su, Hurma ve Çorba

Uzun süren bir açlık ve düşen kan şekeri sonrasında yağ ve şeker oranı yüksek, zengin bir sofraya oturulduğu anda kişinin kendisini kontrol etmekte zorlandığını ve hızlı bir şekilde fazla yiyecek tüketebildiğini anlatan Hüdanur Ulutürk yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı: “İftar öğünlerimizde su, hurma ve  çorbayla oruç açılması iyi bir alternatif olabileceği gibi oruç açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir ara verilebilir. Böylelikle beynimiz doyma hissini algılar ve sofraya döndüğümüzde yeme isteğimizin azalmış olduğunu fark ederiz. Yemeğe başladığımız zaman ise önemli olan yavaş yemek ve lokmaları tam çiğnemektir. Bunlara dikkat etmeyerek uzun süre açlıktan sonra karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinleri tükettiğimizde kan şekerinde yükselme, hazımsızlık, bulantı, gaz, midede yanma hissi ve reflü gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliriz. Makarna, pilav gibi besinleri az yağlı hazırlamaya özen göstermeli veya tüketim miktarını sınırlı tutmalıyız ve bu besinleri ekmeğe tercih etmemeliyiz. Kızartmalar yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirilmiş besinleri tercih etmeliyiz. Salata, yoğurt veya ayran iftar sofralarımızda yerini almalı. Kronik hastalığı olan bireyler oruç tutacaksa mutlaka doktoruna danışmalıdır. Tatlı tüketilmek istendiğinde şerbetli, hamurlu tatlılar yerine az şekerli sütlü tatlılar, meyveler tercih edilebilir. Fakat bu tatlıların sıklığı ve miktarı kontrol altında olmalıdır. İftardan yaklaşık 45-60 dakika sonra önerilmektedir. Ayrıca metabolizmamızın sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlamak, hâlsizlik ve yorgunluğu en aza indirebilmek için en az 10 bardak su içmeliyiz. Kızartmalardan pilav makarnalara ve tatlılara kadar çeşidi bol olan mükellef sofralarla tıka basa tokluk htiğimiz öğünlerden ziyade hafif, sağlıklı besin zengin çeşitlilikte, yeterli ve dengeli besin öğelerini içeren sofralarımız ile Ramazan ayımızı zinde ve sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz” dedi.

RAMAZAN'DANASILBESLENMELİYİZ?
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Üreten kadınlar e-ticaret yolculuğuna devam ediyor Kadın girişimcilere “Telefonla Ürün Fotoğrafçılığı” eğitimi verildi
Çamelili sanatçısı Cemil Çağdaş son yolculuğuna uğurlandı
Turizm lisesi öğrencileri Almanya’da 90 günlük stajlarını tamamladı
Başkan Kepenek’ten Yaşlı Rehabilitasyon Merkezine anlamlı ziyaret
Babadağ'da sosyal tesis inşaatı hızla devam ediyor
Yakalanan kundakçı suçunu itiraf etti
Tavaslı gençleri spora yönlendirmek amacıyla ‘Gençlik İçin Harekete Geç’ projesi başlatıldı
Öğrenciler iklim değişikliğine dikkat çekti
Çivril’de tarlada oluşan obruk korkuttu
Otomobille çarpışan traktör ikiye bölündü
Babadağ Vergi Dairesi Müdürlüğü hizmete açıldı
Denizli’de kaçak silah operasyonu
Beyağaç Çarşı Cami inşaatı sona yaklaştı
Denizli’de temizlikte yeni dönem Ortak kullanım çöp konteynerleri hizmete girdi Kent estetiği ve çevre sağlığı için örnek uygulama
Denizli Büyükşehir’den üreticilere Macar fiği desteği İl genelinde 681 üreticiye toplam 44 ton tohum dağıtımı başladı Başkan Çavuşoğlu: Üreticimizi baş tacı etmeye devam edeceğiz
Başkan Pütün; "Zeytinyağı üretim tesisimizde yeni sezon başladı"
Öğrenciler ara tatili Bilim Kampı’nda değerlendirecek
Ortağı cinayetten tutuklanan oto galeri kundaklandı, 5 araç küle döndü
Buldan'ın tescilli kestanesinde hasat zamanı
Denizli’nin Ekim ihracatı 413 milyon dolar oldu

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SAĞLIK

Araç kullanırken kalp krizi geçiren profesör hayatını kaybetti

Elektronik sigarada yanlış güven hissi

Beyaz İnci Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 4'üncü şubesini Denizlilerin hizmetine sundu

Meme kanserini erken teşhisle yendi, şimdi diğer kadınlara umut oluyor

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle