MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Süper meyve aronya üretimi Türkiye’de günden güne artıyor

Ana SayfaDenizli GündemSüper meyve aronya üretimi Türkiye’de günden güne artıyor
Süper meyve aronya üretimi Türkiye’de günden güne artıyor

Ana vatanı Kuzey Amerika olan ‘Süper Meyve’ olarak bilinen ‘Aronya’nın Denizli’de de kolaylıkla yetiştirilebileceğini ve birçok hastalığa karşı şifa olduğunu belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, üreticilere meyve hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

02 November, 2022, Wednesday 16:38 788
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Ana vatanı Kuzey Amerika olan ‘Süper Meyve’ olarak bilinen ‘Aronya’nın Denizli’de de kolaylıkla yetiştirilebileceğini ve birçok hastalığa karşı şifa olduğunu belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, üreticilere meyve hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.



Geçmişi en az bin yıl öncesine dayanan fakat ülkemizde yeni yeni tanınan aronya meyvesinin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla bilinçli yetiştirilmesi adına çalışmalar yürüten Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Turan Karadeniz, meyve hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ülkemizde 10 yıldır aronya yetiştirilmesine yönelik yapılan çalışmaları Denizli’de kendi koordinesinde yürüten Prof. Dr. Turan Karadeniz, meyveyi yetiştiren üreticinin büyük bir kazanç elde edeceğini belirtti. Ekonomik kazancın yanında birçok hastalığa da iyi geldiğini dile getiren Karadeniz, “Aronya, ülkemize 2012 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü müdürü Dr. Yılmaz Boz tarafından kazandırılan önemli bir yeni meyve türü. Daha çok orijini Kuzey Amerika ile Kuzey Avrupa ülkeleridir. Bu meyve türü üzerinde yurtdışında oldukça fazla sayıda çalışma bulunuyor. Bu meyvenin antioksidan içeriği, antioksidan bakımından en zengin olan 100 meyve arasında ilk başı çekiyor” dedi.

“Denizli'de adaptasyon çalışmaları olumlu sonuçlandı”
Yurdumuzun birçok bölgesinde aronya bahçesi kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Bağışıklık sistemini çok güçlü şekilde destekleyen ve içerisinde biyoaktif maddeler bulunmakta. Aronya Yalova, Bursa, Zonguldak başta olmak üzere Trabzon, Rize, Giresun ve Ordu gibi yörelerde ilk adaptasyon çalışmalarında önemli olumlu sonuçlar alınan bir meyve türü. Tabi bu peyderpey diğer bölgelerimize de yayıldı. Bugün Antalya, Manisa, Denizli ve Ankara'da da önemli ticari bahçeler kuruldu. Biz de bu meyve türünün Denizli'de yetiştirile bilirliği konusunda çalışmalarımıza 4 yıl önce başladık. Bugün ise olumlu sonuçlar aldık. Denizli'de adaptasyon çalışmaları olumlu sonuçlandı” diye konuştu.

“Antitoksin içeriği en yüksek meyve türü”
Bir insanın günlük 50 mililitre aronya alması gerektiğini söyleyen Dr. Turan Karadeniz, “Aronya bitkisi, eksi 25 dereceye kadar dayanıklı bir meyve türüdür. Soğuklama ihtiyacı 400-500 saat civarlarında. Bu durum ise Anadolu’nun eksi 25 dereceye kadar olan yerlerde yetişebilir bir meyve olduğunu gösteriyor. Adaptasyon kabiliyeti çok yüksek. Güneşlenmeyi seviyor ve yarı gölgeli alanlarda da olumlu sonuçlar veriyor. Hastalıkları ya da zararları çok yaygın değil. Dekara bir buçuk, iki ton ürün alına biliniyor. Antitoksin içeriği en yüksek meyve türü. Dolaysıyla vücudumuzdaki serbest radikalleri bloke edici özelliği yüksek. Günlük 50 mililitre alınması gereken bir meyve türü. Kullanım alanları da yaygın bir meyve. Aronya hem yaş olarak tüketildiği gibi kurutularak meyveleri tüketilmekte. Aronya meyve suyuna işlenmekte, dondurma endüstrisinde kullanılmakta, meyvelerinden reçel, marmelat yapılmakta, yaprağı, çiçeği ve meyvesinden çay elde edilmektedir” ifadelerini kullandı.

"Şu anda ülkemizde aronya yetiştiriciliğine çok ilgi duyulmaya başlandı"
Üretimi ekonomi bakımından karlı olduğunu ve birçok alanda kullanımı yaygınlaştığını açıklayan Dr. Karadeniz, şu sözlerle üreticilere seslendi:
“Şu anda ülkemizde aronya yetiştiriciliğine çok ilgi duyulmaya başlandı. Bu meyve türünün ülkemizde hızlı bir şekilde yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını, üretimin ise 50-100 bin tonlara kadar çıkmasını bekliyoruz. Şu anda karlı bir meyve türü. Sanayisi geliştikçe işin karı da artacaktır. Yaş olarak bu meyvenin satılması yerine biz çiftçilerimizin örgütlenerek ve üretici birlikleri kurarak bu aronyayı meyve suyuna, süt ürünlerine, derin dondurarak kurutmaya, reçele, marmelata, çaya işleyerek katma değeri yüksek şekilde değerlendirilmesini istiyoruz”

turankaradenizaroma
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Yola kontrolsüz çıkan otomobil, motosikletle çarpıştı: 1 yaralı
Alevlerin sardığı ev kullanılamaz hale geldi
Buldan’a iki yeni sağlık tesisi kazandırılacak
Fenerbahçe’yi eleyen Denizlili gençler dikkat çekti
Denizli OSB yeşil inovasyon teknolojilerine dikkat çekti
Denizli’de kamyonet evin bahçesine uçtu; 1 ölü 3 yaralı
Denizlili sporcu, vücut geliştirmede IFBB Pro Card sahibi oldu
DTO, Kırgız Cumhuriyeti temsilcileriyle ticari köprünün temellerini attı
Bel fıtığı tedavisinde gelişen yeni yöntemler hastanın konforunu artırıp, yatış süresini azalttı
Denizli’ye binlerce uyuşturucu hap getiren 3 tacir yakalandı
Genel Müdür Yıldırım, Denizli Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesini ziyaret etti
Başkan Erdoğan şehitler için taziye mesajı yayımladı
Denizli'de zehir taciri ve aranan şahsı yakalayan mahalle bekçileri ödüllendirildi
Çivril Belediyesi şap hastalığına karşı çiftçinin yanında
Denizli'de halk otobüslerinin ateşi yükseldi
Denizli OSB’den doğaya ve geleceğe yatırım
Denizli'de yanan alanlarda binlerce fidan toprakla buluştu
Dönercide çıkan yangın paniğe yol açtı
Merkezefendi Belediyesi Atatürk’ü anlamlı bir konserle yad etti
Servergazi Devlet Hastanesi Denizli'de bir ilke imza attı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Yola kontrolsüz çıkan otomobil, motosikletle çarpıştı: 1 yaralı

Alevlerin sardığı ev kullanılamaz hale geldi

Buldan’a iki yeni sağlık tesisi kazandırılacak

Fenerbahçe’yi eleyen Denizlili gençler dikkat çekti

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle