MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR38.7786
EURO43.8944
GR ALTIN4135.9
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Türkiye'nin en uzun yürüyüş rotası: Karia

Ana SayfaKültür SanatTürkiye'nin en uzun yürüyüş rotası: Karia
Türkiye'nin en uzun yürüyüş rotası: Karia
27 April, 2018, Friday 14:15 2084
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - İsmini 3 bin yıllık antik kentten alan ve 800 kilometrelik patika yollarıyla Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası olan Karia Yolu, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Aydın’ın Çine ilçesinden başlayıp Muğla’daki tüm yarımadaları içine alan güzergahtaki yürüyüş yolu, kendine özgü mimarisi ile çok sayıdaki köyden, el değmemiş koylardan, irili ufaklı tepelerden ve yürüyerek ulaşılabilen antik kentlerden oluşması dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

Antik yollar, patikalar ve orman yolları birleştirilerek oluşturulan ve 2013 yılında turizme kazandırılan Karia Yolu'nda yürüyüş yapan doğaseverler, bisiklet ile kanoya biniyor, ormanlık alanlarda kurdukları çadırlarda dinlenmenin ve gün batımını izlemenin keyfini yaşıyor.

Güzergahı gezenler, Bafa Gölü’nde kuş çeşitliğini ve antik kentleri, Yatağan’da ören yerlerini, Muğla’da tarihi evleri görüyor. Gökova Körfezi kıyısında yürüyüş, bisiklet, kano, sörf yapıp çadırda dinlenen yürüyüşçüler, Marmaris ve Datça'da ise doğayla baş başa kalmanın keyfini yaşıyor.

- Son noktada 2 bin 400 yıllık kral mezarları

Ziyaretçiler, Ortaca ve Köyceğiz’i birbirine bağlayan ve yürüyüş güzergahının son noktasını oluşturan Dalyan Kanalı ve Kaunos Antik Kenti’nde ise bir taraftan kanalda kanoya biniyor, diğer taraftan 2 bin 400 yıllık kral mezarlarını görüp tarihi bir yolculuğa çıkıyor.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, AA muhabirine, 2013 yılında Kalkınma Bakanlığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve odalarının iş birliğinde düzenlemesi yapılan yürüyüş yolunun açılmasıyla yerli ve yabancı grupların bölgeye gelerek turizmin gelişmesine katkı sağladığını söyledi.

Karia Yolu'nun Muğla ve Aydın'ı kapsayan 800 kilometrelik bir yürüyüş rotası olduğunu belirten Karakuş, 46 etaptan oluşan yürüyüş güzergahına insanların kaybolmadan takip edebilmeleri için 220 yönlendirme levhası monte ettiklerini ve 33 bin işaretleme yaptıklarını aktardı.

- "Dünyanın birçok ülkesinden gruplar geliyor"

Karakuş, eskiden ticaret ve ulaşım için kullanılan patikaları turizme açarak yerel halka önemli gelir kaynağı oluşturduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Karia Yolu, 800 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun yürüyüş rotası. Tamamen tarihi ve doğal güzellikleri içerisinde bulunduran bir güzergah. Karia Yolu yıllar öncesi insanların ticaret ve geçiş güzergahı olarak kullandığı patikalardan oluşuyor. Biz unutulmaya yüz tutmuş bu patika yolları yürüyüş turizmine kazandırmak istedik. Patikaların bozuk olan kısımlarını onardık. Binlerce işaret ve levhalama yaparak yolu turizme kazandırdık."

Karia Yolu'nun açıldığı ilk günden bu yana büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Karakuş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İlk yıl 100 bine yakın ziyaretçi bu yolda gezerken 2017 yılında da yaklaşık 200 bine yakın kişi burada yürüdü. Biz bunu gelen tur ve yürüyüş gruplarından aldık. Güzergah alternatif turizm çalışmaları açısından ilimize çok önemli katkı sağladı. Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden gruplar buraya gelerek güzergahlarda hem yürüyor hem konaklıyor hem de spor yapıyor. “

Karia Yolu güzergahında Muğla'daki tüm yarımadaların bulunduğunu anlatan Karakuş, güzergahın aynı zamanda Aydın ilinin de bir kısmını kapsayan rota üzerinde bulunduğunu dile getirdi.

Karia Yolu'nun tanıtımı için yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılarak çalışma yürüttüklerini anlatan Karakuş, tanıtımlar sonucunda günden güne ziyaretçi sayısının arttığını, her hafta sonu parkurun belirli yerlerinde yürüyüş gruplarıyla karşılaşmanın mümkün olduğunu vurguladı.

- Adrenalin dolu bir parkur

Karia Yolu’nda gruplara rehberlik ve sportif faaliyetler hizmeti veren turizmci Emrah Duralı ise Karia Yolu güzergahlarında gruplara rehberlik yaptığını söyledi.

Duralı, yüzlerce yıldır var olan antik yolların turizme kazandırıldığını ve Muğla'dan Marmaris İçmeler, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi, Akyaka ve Milas’a kadar toplam 800 kilometreyi kapsayan patika yollarda doğaseverlerin yürüyüş, bisiklet, kano gibi sportif faaliyetleri yaptıklarını dile getirdi.

Muğla’nın deniz, güneş, kum üçgeninden çıkarak artık 800 kilometrelik yürüyüş ve adrenalin dolu parkuruyla ziyaretçilerini ağırladığını anlatan Duralı, bu parkurlara son yıllarda yurt dışından da çok sayıda ziyaretçinin geldiğini anlattı.

- "Görülmeye değer"

Turizmci ve eğitmen Fuat Dal ise Karia Yolu güzergahında gruplara doğa yürüyüşü, tırmanış, bisiklet, karda yürüyüş ve kayma, kano, sörf gibi birçok alanda hizmet verdiklerine işaret etti.

Dal, Karia Yolu güzergahında Prehistorik çağların duvar resimlerinden, klasik dönemin anıt mezarlarına kadar birçok antik kentin görülebildiğini, yürüyüş yolundaki tarihi ve doğal güzelliğin başka rotalar üzerinde görmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Yürüyüş yolundaki güzergahta birçok endemik bitki, geleneklerin hüküm sürdüğü köyler ile taş döşeli yolların görülmeye değer güzellikte olduğuna dikkati çeken Dal, birçok ziyaretçinin de bölgeye hayran kaldığını belirtti.

İstanbul’dan arkadaşları ile Muğla’ya gelerek Gökova Körfezi kıyısında çadır kurup Karia Yolu’nda yürüyüş yapıp bisiklete binen Emir Mert, “Bölgeye hayran kaldık. Gece buraya gelerek çadır kurduk. Sabah erken kalkıp hem yürüdük hem bisiklete bindik. Kıyada denize girdik. Karia Yolu, gerçekten görülmeye değer." dedi.

Mert, bundan sonraki yıllarda da arkadaşları ile bölgeye geleceğini kaydetti.

Türkiye'ninenuzunyürüyüşrotası:Karia
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

DENİZLİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BASIN BÜLTENİ
DENİZLİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BASIN BÜLTENİ
Başkan Kasapoğlu; "Denizli sanayisinin Avrupa ile olan ilişkilerini geliştirmeye çalışıyoruz"
Başkan Kasapoğlu; "Denizli sanayisinin Avrupa ile olan ilişkilerini geliştirmeye çalışıyoruz"
Kınalı koçlar bu yıl sudan daha erken karşıya geçecek
Kınalı koçlar bu yıl sudan daha erken karşıya geçecek
Başkan Erdoğan, Ege TMF’de sektördeki üyelerini yalnız bırakmadı
Başkan Erdoğan, Ege TMF’de sektördeki üyelerini yalnız bırakmadı
Tavas Belediyesinden annelere özel film gösterimi
Tavas Belediyesinden annelere özel film gösterimi
DTO, Londra ile ticari bağını güçlendiriyor
DTO, Londra ile ticari bağını güçlendiriyor
800 yıllık geleneğe genç nefes
800 yıllık geleneğe genç nefes
Denizlili firmalar ticaret müşavirleriyle birebir görüştü
Denizlili firmalar ticaret müşavirleriyle birebir görüştü
Yörüklerin şehit aileleri ve gazilere olan desteği karşılıksız kalmadı
Yörüklerin şehit aileleri ve gazilere olan desteği karşılıksız kalmadı
Başkan Tatık üniversiteli gençlere başarıya giden yolu anlattı
Başkan Tatık üniversiteli gençlere başarıya giden yolu anlattı
Tır, kırmızı ışıkta bekleyen otobüs ve otomobile çarptı: 6 yaralı
Tır, kırmızı ışıkta bekleyen otobüs ve otomobile çarptı: 6 yaralı
Başkan Doğan, ""Çiftçilerimize destek, topraklarımıza bereket olmaya devam ediyoruz"
Başkan Doğan, ""Çiftçilerimize destek, topraklarımıza bereket olmaya devam ediyoruz"
Kriket Türkiye Şampiyonası heyecanı Denizli'de başlıyor
Kriket Türkiye Şampiyonası heyecanı Denizli'de başlıyor
Denizli İl Jandarma Komutanlığı envanterine 3 adet TOGG eklendi
Denizli İl Jandarma Komutanlığı envanterine 3 adet TOGG eklendi
Minik yürekler el emeğiyle kazandıklarını Filistin halkına bağışladı
Minik yürekler el emeğiyle kazandıklarını Filistin halkına bağışladı
Denizli’de lise öğrencilerine meslekler tanıtıldı
Denizli’de lise öğrencilerine meslekler tanıtıldı
Gazeteci Karapınar’ın acı günü
Gazeteci Karapınar’ın acı günü
Başkan Cengiz Arslan miniklerle trafik etkinliğinde buluştu
Başkan Cengiz Arslan miniklerle trafik etkinliğinde buluştu
Trafik Haftasında miniklere trafik kuralları anlatıldı
Trafik Haftasında miniklere trafik kuralları anlatıldı
DTB Yönetiminden Rektör Güngör'e Hayırlı Olsun Ziyareti
DTB Yönetiminden Rektör Güngör'e Hayırlı Olsun Ziyareti

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
KÜLTÜR SANAT

Yazar Işıl Işık, okurları tarafından büyük ilgiyle karşılandı

Denizli’de çocuk şenlikleri heyecanı

Merkezefendili kadınların performansı ayakta alkışlandı

Çameli Halk Kütüphanesi ve Gençlik Merkezi için geri sayım başladı

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle