MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

28 Şubat davasında sanıklara esas hakkındaki savunmaları için süre verildi

Ana SayfaGündem28 Şubat davasında sanıklara esas hakkındaki savunmaları için süre verildi
28 Şubat davasında sanıklara esas hakkındaki savunmaları için süre verildi

Mahkeme, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Karadayı ve Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Bir'in de arasında bulunduğu sanıklara, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verdi, dava, 12-16 Şubat'a ertelendi.

11 January, 2018, Thursday 00:30 2443
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

ANKARA (AA) - 28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı dava, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu sanıklara esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için süre verilerek, 12-16 Şubat'ta görülmek üzere ertelendi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatlarının katıldığı duruşmada sanıkların esas hakkındaki savunmaları alındı.

Duruşmaya verilen öğle arasının ardından sanıklardan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ergin Celasin, savunma yaptı.

Celasin, 1994'te korgeneral rütbesiyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı olduğunu, 1997'deki Yüksek Askeri Şura kararlarıyla orgeneralliğe terfi ettiğini anlattı.

Mesut Yılmaz'ın başbakanlığındaki hükümetin Bakanlar Kurulu kararıyla Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliğine getirildiğini belirten Celasin, bu görevden de 1999'da Hava Kuvvetleri Komutanlığına atandığını kaydetti.

Refahyol Hükümeti döneminde Genelkurmay Başkanlığı karargahında görev yapmadığını, kuvvet komutanı olmadığını, 28 Şubat 1997'deki MGK sırasında da kurulun Genel Sekreterliği görevinde bulunmadığını ifade eden Celasin, "İddianamedeki iddialar geçerli değil. Dosyada aleyhime belge ve bilgi bulunmadığı aşikardır" diye konuştu ve beraatını talep etti.

Sanıklardan Metin Yaşar Yükselen ise 1995-2000 döneminde Hava Tuğgeneral rütbesiyle Genelkurmay İstihbarat Başkanlığında görev yaptığını bildirdi. "Ben BÇG görevlisi değilim" diyen Yükselen, "bununla birlikte BÇG'nin tamamen yasal, varlığı komuta heyetince bilinen bir oluşum olduğunu" öne sürdü.

Yükselen, BÇG'nin 7 Nisan 1997'deki toplantısına emir üzerine katıldığını hatırladığını ifade ederek, "Ancak üzerime yüklenmeye çalışılan, toplantıda söylendiği söylenen sözleri söylemedim. İkinci Başkan ve İstihbarat Başkanının emriyle bana hazırlanmış olarak verilen bölücü terör ve irtica konusunda personeli bilgilendirmek için sunum yaptım. Sunumlarda suç işlediğimi gösteren kanıt veya tanık ifadesi yoktur. Atılı suçu işlediğime dair en ufak emare, kanıt ve bilgi bulunmamaktadır. Hükümeti düşürme ve devirmeyi ne şekilde ifa ettiğim, görevini yerine getirmesini ne şekilde engellediğim iddianamede ve savcılık mütalaasında belirtilmemiştir. Suç teşkil edecek faaliyette bulunmadım." dedi.

Sanıklardan Serdar Çelebi de dava konusu dönemde yarbay rütbesiyle Başbakanlık Askeri Başdanışmanı olduğunu, 28 Şubat 1997'deki MGK ve Refahyol Hükümetinin istifası sırasında Genelkurmayda değil, yeni Başbakanlık binasında görev yaptığını anlatarak, "Davada delil olarak gösterilen yazılardan hiçbiri Başbakanlık Askeri Başdanışmanlığına gönderilmemiştir" dedi.

Sanıklardan dönemin İstihbarat Okul Komutanı emekli tuğgeneral Refik Zeytinci de 1997'de emekli olduğunu, aynı yıl İzmir'e taşındığını, özel bir iş yerinde idari koordinatör olarak çalıştığını ve 2013'te tutuklanana kadar bu görevi yürüttüğünü söyledi.

BÇG ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını savunan Zeytinci, grubun hiçbir toplantısına katılmadığını, faaliyetlerine ilişkin kimseye emir vermediğini, kimseden de emir almadığını söyledi.

10 Haziran 1997'de Genelkurmay karargahında verilen brifinge katılmadığını iddia eden Zeytinci, bu toplantıda sivillere brifing verildiğini basından takip ettiğini öne sürdü. 7 Nisan 1997 tarihli irtica konusunda alıncak tedbirler başlıklı general-amiral toplantısına da katılmadığını savunan Zeytinci, bu toplantının yapıldığı söylenen İnönü salonunun yerini dahi bilmediğini söyledi, toplantıda "MGK Genel Sekreterliği devreye sokulmalı, basına hakim olunmalı" gibi bir konuşma yaptığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Dava ertelendi

Refik Zeytinci ile hasta olduğu gerekçesiyle duruşmaya gelemeyen sanıklardan Doğan Temel'in avukatının da savunmasını yapmasından sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savunmasını hazırlayamadıklarını belirterek süre isteyen dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de arasında bulunduğu sanıklar ve avukatlarına süre verdi ve davayı 12-16 Şubat 2018'e erteledi.

Bir kişi salondan çıkartıldı

Öte yandan, sanık savunmaları alındığı sırada Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, salonda bulunan bir kişinin dışarı çıkartılmasını ve bir daha içeri alınmamasını güvenlik görevlilerinden istedi.

Yiğitsoy, dosyanın tarafı olmayan bu kişinin mahkemeye dilekçeler yazarak hem mahkemeyi tahkir ettiğini hem de devlet büyüklerine hakaret ettiğini söyledi.

Savcının esas hakkındaki görüşü

Cumhuriyet savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, esas hakkındaki görüşünde, Karadayı ve Bir'in de aralarında bulunduğu 60 kişinin suç tarihinde yürürlükte bulunan ve sanıkların lehine olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesi uyarınca, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak" suçlarından "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılmalarını isterken, 39 sanık hakkında beraat talebinde bulunmuştu.

Yıldırım, yargılama sırasında hayatını kaybeden dört sanık hakkındaki kamu davasının ise düşürülmesini talep etmişti.

28Şubatdavasındasanıklaraesashakkındakisavunmalarıiçinsüreverildi
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Üreten kadınlar e-ticaret yolculuğuna devam ediyor Kadın girişimcilere “Telefonla Ürün Fotoğrafçılığı” eğitimi verildi
Çamelili sanatçısı Cemil Çağdaş son yolculuğuna uğurlandı
Turizm lisesi öğrencileri Almanya’da 90 günlük stajlarını tamamladı
Başkan Kepenek’ten Yaşlı Rehabilitasyon Merkezine anlamlı ziyaret
Babadağ'da sosyal tesis inşaatı hızla devam ediyor
Yakalanan kundakçı suçunu itiraf etti
Tavaslı gençleri spora yönlendirmek amacıyla ‘Gençlik İçin Harekete Geç’ projesi başlatıldı
Öğrenciler iklim değişikliğine dikkat çekti
Çivril’de tarlada oluşan obruk korkuttu
Otomobille çarpışan traktör ikiye bölündü
Babadağ Vergi Dairesi Müdürlüğü hizmete açıldı
Denizli’de kaçak silah operasyonu
Beyağaç Çarşı Cami inşaatı sona yaklaştı
Denizli’de temizlikte yeni dönem Ortak kullanım çöp konteynerleri hizmete girdi Kent estetiği ve çevre sağlığı için örnek uygulama
Denizli Büyükşehir’den üreticilere Macar fiği desteği İl genelinde 681 üreticiye toplam 44 ton tohum dağıtımı başladı Başkan Çavuşoğlu: Üreticimizi baş tacı etmeye devam edeceğiz
Başkan Pütün; "Zeytinyağı üretim tesisimizde yeni sezon başladı"
Öğrenciler ara tatili Bilim Kampı’nda değerlendirecek
Ortağı cinayetten tutuklanan oto galeri kundaklandı, 5 araç küle döndü
Buldan'ın tescilli kestanesinde hasat zamanı
Denizli’nin Ekim ihracatı 413 milyon dolar oldu

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretime Yansımaları

Tunceli'de askeri araç uçuruma yuvarlandı! 4 askerimiz şehit oldu

Denizli’den Kazakistan’a başsağlığı

AK Partili Şahin Tin; “Emekçi ve emeklimizin yanındayız”

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle