MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR38.7786
EURO43.8944
GR ALTIN4143.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Afgan Kralı'nın hediye ettiği köpek Cumhurbaşkanı Bayar'ı yargılattı

Ana SayfaGündemAfgan Kralı'nın hediye ettiği köpek Cumhurbaşkanı Bayar'ı yargılattı
Afgan Kralı'nın hediye ettiği köpek Cumhurbaşkanı Bayar'ı yargılattı

27 Mayıs 1960 darbesinin ardından kurulan özel mahkemede Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Afgan Kralı'nın kendisine hediye ettiği köpeği değerinden fazla fiyata satmakla suçlandı.

16 May, 2018, Wednesday 15:16 2685
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

ANKARA (AA) - 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası kurulan özel mahkemede, kamuoyu tarafından "Köpek Davası" olarak bilinen davada yargılanan Türkiye Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı merhum Celal Bayar, değeri, bilirkişi tarafından bin lira olarak tespit edilen hediye köpeğin, 20 bin liraya hayvanat bahçesine satılması nedeniyle suçlandı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 27 Mayıs 1960'ta yönetime el koymasının ardından Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'in bulunduğu hükümet görevinden alınmış, Demokrat Partili milletvekilleri tutuklanarak Yassıada'ya gönderilmişti.

Yassıada'da özel mahkeme kuruldu ve 14 Ekim 1960'ta başlayan yargılamaların ilk davası, Afgan Kralı'nın Celal Bayar'a hediye ettiği köpeğin hayvanat bahçesine satışıyla ilgili dava oldu.

AA muhabirinin, Yassıada Yüksek Adalet Divanı Duruşma tutanaklarından derlediği bilgiye göre, duruşmanın Divan Başkanlığını Salim Başol yapıyordu.

Yassıada'daki duruşma salonunda, 14 Ekim 1960'da görülen davada Bayar, 5 aya yakın bir zamandan beri hücre hayatı yaşadığı için avukat dahi tutamadığını anlattı.

Kamuoyu tarafından "Köpek Davası" olarak bilinen davada Bayar, bu kadar küçük bir meseleden dolayı yüksek mahkemenin karşısına çıkmaktan duyduğu azabı dile getirdi.

Dönemin Afganistan Kralı'nın kendisine hediye ettiği köpeği hayvanat bahçesine sattığını anlatan Bayar, buradan gelecek parayla da İzmir köylerinde çeşme yaptırmayı planladığını aktardı.

Ancak Divan Başkanı Başol, köpeğin, hayvanat bahçesine karşılıksız verilmesi gerektiği üzerinde ısrarla durdu.

Bunun üzerine Bayar, daha önce farklı devlet başkanları tarafından verilen hediye hayvanları, karşılıksız hayvanat bahçesine verdiğini ancak şahsına hediye edildiği için bu köpeğin, bir bedel karşılığında satıldığını ifade etti.

Bayar, köpeğin satışından elde edilen paranın, milletin hayrına kullanıldığını söylese de mahkeme başkanı Başol'u ikna edemedi.

Başol, "Bu köpek bir kombinezon olarak 20 bin liranın temini için bir formül olarak kullanılmıştır." iddiasında bulundu.

Öte yandan Başol, bilirkişinin tazı için bin lira değer takdir ettiğini ileri sürdü.

Başsavcı Altay Egesel, 1959 yılının Şubat ayının ortalarında, çiftliğin köpeği tekabül ettiğini ancak satışın Ekim ayında yapıldığını hatırlatarak, bu süre zarfından köpeğin beslenme parasının çiftliğe ödenip ödenmediğini sordu.

Divan Başkanı Başol da köpeğin, Afganistan'dan Türkiye'ye nakli için ücret ödenip ödenmediği sorusunu yöneltti.

Kendisinin fiyat üzerinde durmadığını anlatan Celal Bayar, "Ben heyeti muhtereminizden rica ediyorum. Bütün mesuliyeti benim üzerime bırakınız. Zaten buraya bu meseleden dolayı gelişim benim için kafi bir azap ve işkencedir." ifadelerini kullandı.

Köpek, baskıyla alındı iddiası

Davanın ikinci celsesi 15 Ekim 1960'da görüldü.

Mahkeme Başkanı Başol, sanık Celal Bayar ve tanıklara, köpeğin çiftliğe satılmasında baskı yapıldığı iddiasına ilişkin sorular yöneltti.

16 May 2018 Çar 10:17Hayvanat bahçesinin amiri Haki Şemsettinoğlu ise "Baskı olmasa almazdık" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine müdafi avukat Emin Abdullah, Hayvanat Bahçesinin İdare Heyetince "Köpeğin bedelinin 2 bin sterlin olduğu ve 20 bin liraya alınması" hususundaki teklifin altında bu şahsın da imzasının olup olmadığını sordu.

Ancak Mahkeme Başkanı Başol, avukatın haklı sorusunu kabul etmeyerek, hayvanat bahçesi amiri Şemsettinoğlu'na da söz vermeden başka bir tanığı çağırdı.

"Hazine parasıyla çeşme yaptırmak istiyor"

Tutanaklardan, Bayar'ın kendisini savunamaması için dava dosyasının neleri içerdiği konusunda müdafi avukatlara bilgi verilmediği anlaşılırken, avukatların dosyayı görme talepleri ise ikinci celsede yoğun ısrarlar sonucu kabul edildi.

Avukatların, dosyayı okumak için mühlet istemesi üzerine Başsavcı, hem "mahkeme başkanı ve üyelerinin kıymetli zamanını, böyle küçük bir davadan dolayı almaktan duyduğu üzüntüyü" dile getirdi hem de iddianameyi yeniden okuyarak avukatların istediği süreyi doldurmaya çalıştı.

Öte yandan başsavcı, iddiasında, Celal Bayar'ı "Milli mücadele yıllarında millet cephede savaşırken, kendisinin Galip Hoca adıyla saklandığı Mursallı Köyüne devlet hazinesinden bir çeşme yaptırmak istiyor." sözleriyle tahrik etmeye de çalıştı.

Mahkeme başkanı, avukatların ısrarı üzerine davayı 20 Ekim 1960'a erteledi.

Köpeğin değerinin tahkikat talebi bile kabul edilmedi

Davanın 20 Ekim'de başlayan üçüncü celsesinde avukatlar, değeri iddianamede bin lira olduğu iddia edilen ancak 20 bin liraya satıldığı belirtilen köpeğin kıymetinin takdir edilmesini talep etti.

Başsavcının, "Köpeğin değerinin tahkikat talebini yersiz" bulduklarını söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Başol, köpeğin bedeli hakkında tahkikat yapılmamasına ittifakla karar verildiğini bildirdi.

Davanın üçüncü celsesi, Bayar'ın "Bir menfaat temini maksadıyla herhangi bir makama ne cebredilmiştir ne de tazyik edilmiştir, ne de manevi tesir altında bırakılmak istenmiştir. Mesele böyle olduğuna göre, yüksek mahkemenizin, adaleti temsil etmesi lazım gelen yüce divanınızın vereceği karar, benim için müspet olsun, menfi olsun o kadar mühim değildir. Yalnız bu meselede samimiyetin ve masumiyetin kabul edilmesini rica ederim" savunmasıyla son buldu.

"Köpek Davası"nın 24 Ekim 1960'ta görülen dördüncü celsesinde, davanın Anayasayı ihlal davasıyla birleştirilmesine karar verildi. Yassıada Mahkemesi tarafından 15 Eylül 1961 yılında idama mahkum edilen Celal Bayar'ın cezası, daha sonra müebbet hapse çevrilerek Yassıada'dan Kayseri Bölge Cezaevi'ne nakledildi.

AfganKralı'nınhediyeettiğiköpekCumhurbaşkanıBayar'ıyargılattı
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Denizli Büyükşehir’den 4 bin 349 üreticiye mazot desteği
Denizli Büyükşehir’den 4 bin 349 üreticiye mazot desteği
Önce eskort, sonra avukat olduklarını söyleyerek 11 milyon dolandırdılar
Önce eskort, sonra avukat olduklarını söyleyerek 11 milyon dolandırdılar
Başkan Pütün; "Orman yanarsa, hayat susar"
Başkan Pütün; "Orman yanarsa, hayat susar"
Denizli’nin desteksiz pehlivanı Hamza, Kırkpınar’da er meydanına çıkıyor
Denizli’nin desteksiz pehlivanı Hamza, Kırkpınar’da er meydanına çıkıyor
1 saatte 100 kanat yiyip üstüne 15 bin lira kazandı
1 saatte 100 kanat yiyip üstüne 15 bin lira kazandı
İşçileri bıraktıktan sonra alev alan işçi servisi küle döndü
İşçileri bıraktıktan sonra alev alan işçi servisi küle döndü
Denizli’de göl ve göletlere 1 milyon sazan yavrusu bırakıldı
Denizli’de göl ve göletlere 1 milyon sazan yavrusu bırakıldı
8.8 ton sahte alkol ele geçiren polis 18 milyonluk vergi kaybını önledi
8.8 ton sahte alkol ele geçiren polis 18 milyonluk vergi kaybını önledi
Müstakil ev yangında kullanılamaz hale geldi
Müstakil ev yangında kullanılamaz hale geldi
İranlı üç arkadaşların klima kavgası cinayetle sonlandı
İranlı üç arkadaşların klima kavgası cinayetle sonlandı
Fatih Erbakan’dan Başkan Çavuşoğlu’na teşekkür
Fatih Erbakan’dan Başkan Çavuşoğlu’na teşekkür
Meltem Leylekoğlu, Tavas'ta hayranlarıyla buluştu
Meltem Leylekoğlu, Tavas'ta hayranlarıyla buluştu
Huzur denetiminde 58 işyerinden 15'ine işlem yapıldı
Huzur denetiminde 58 işyerinden 15'ine işlem yapıldı
Aşırı hız yüzünden refüjdeki ağaca çarpan otomobil hurdaya döndü: 1 yaralı
Aşırı hız yüzünden refüjdeki ağaca çarpan otomobil hurdaya döndü: 1 yaralı
Sokakta başlayan tartışma evde cinayetle sonlandı
Sokakta başlayan tartışma evde cinayetle sonlandı
Acıpayam'da düğün dönüşü feci kaza; 1 ölü 1 yaralı
Acıpayam'da düğün dönüşü feci kaza; 1 ölü 1 yaralı
Fatih Erbakan önce bulvar ziyareti yapacak ardından Çavuşoğlu ile görüşecek
Fatih Erbakan önce bulvar ziyareti yapacak ardından Çavuşoğlu ile görüşecek
Parkta iki genç kızı taciz eden şüpheli gözaltına alındı
Parkta iki genç kızı taciz eden şüpheli gözaltına alındı
Denizlispor’da dertler bitmiyor
Denizlispor’da dertler bitmiyor
Çameli’nden Başkan Böcek’e ‘Sakin Şehir’ teşekkürü
Çameli’nden Başkan Böcek’e ‘Sakin Şehir’ teşekkürü

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Tunceli'de askeri araç uçuruma yuvarlandı! 4 askerimiz şehit oldu

Denizli’den Kazakistan’a başsağlığı

AK Partili Şahin Tin; “Emekçi ve emeklimizin yanındayız”

ÇKS başvuruları 31 Aralık 2022 tarihinde son bulacak

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle