MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Orta Asya'nın incisi: Özbekistan

Ana SayfaGündemOrta Asya'nın incisi: Özbekistan
Orta Asya'nın incisi: Özbekistan

1001 Gece Masalları'na ev sahipliği yapan şehirleriyle Özbekistan, eşsiz çinilerle bezenmiş tarihi yapıları ve insani geçmişin labirentlerinde yolculuğa çıkaran otantik atmosferiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

03 December, 2017, Sunday 13:30 3614
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

TAŞKENT - Hüseyin Altınalan

Türklerin kadim yurdu Özbekistan, buram buram tarih kokan birbirinden görkemli yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Adını Altınordu Hanı Özbek Han’dan (1312-1340) aldığı öne sürülen Özbekistan, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan ve Türkmenistan'a komşu olan ülke, 31,5 milyon nüfusu, zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla “Orta Asya'nın incisi” olarak anılıyor.

Özbekistan, dünyanın en büyük 7'nci doğalgaz, 4'üncü uranyum, 6'ncı pamuk üreticisi ve 2'nci büyük pamuk ihracatçısı konumunda bulunuyor. Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında yıkılmasının ardından bağımsızlığını elde eden Özbekistan’da Karakalpak özerk bölgesi dahil 12 eyalet bulunuyor. Bayraktaki 12 yıldız bu vilayetleri, hilal ise İslam’ı sembolize ediyor.

Medeniyetlerin birbirine dokunduğu önemli ticaret yollarının kavşağındaki Özbekistan’da, kervanların kullandığı tüm eserler dimdik ayakta duruyor. Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in göreve gelişiyle Özbekistan ülkenin kapılarını aralamanın ötesinde ardına kadar açtı.

Yabancı turist sayısı artıyor

Bu yılın ilk altı ayında yabancı ziyaretçi sayısı bir milyon civarında olsa da ülkenin kısa sürede büyüleyici şehirleri ve politika değişikliği dolayısıyla en gözde seyahat rotalarından biri olacağı görülüyor.

Zira Marko Polo’yu bile etkilemiş görkemli tarihi binaların bulunduğu, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine aldığı (Hiva, Semerkand ve Buhara) 3 şehrin olduğu, M.Ö 329’da Büyük İskender’in "Semerkant ile ilgili duyduğum her şey doğruymuş, tek fark hayal ettiğimden daha güzel olması" dediği öne sürülen kent bu ülkede bulunuyor.

Ülkedeki birbirinden güzel yapıları gören ziyaretçiler, 1001 Gece Masalları’nın geçtiği şehirlerde geçmişe yolculuk yapıyor hissine kapılıyor.

İnanç turizm potansiyeli

İnanç turizmi bakımından ciddi potansiyele sahip olan Özbekistan’da Türk-İslâm medeniyetine ait çok sayıda tarihi eserin varlığı dikkati çekiyor. Ülkenin başşehri Taşkent’in yanı sıra Semerkand ve Buhara'daki İslam eserleri adeta yıllara meydan okuyor.

Burada, Tanrı Dağlarından Hira Dağına süren yolculuğun ruhunu hissetmek, İmam Buhari, İmam Tirmizi, İmam Maturidi, Ali Şir Nevai, M. Bahaeddin Şah-ı Nakşibendi, Ubeydullah Ahrar, Abdulhalik Gocduvani, Arif-i Rivgeri, Ali Ramitani, Emir Külal, M.İnciri Fagnevi'nin manevi atmosferini teneffüs etmek mümkün.

İbni Sina, Biruni gibi ünlü tıp bilim insanlarının yetiştiği matematik, mimari ve astronominin diyarı Özbekistan’da, Ali Kuşçu’nun hocası ünlü astrolog Uluğ Bey'in müzesini gezerken bilim dünyasına yapılan katkılarla öz güven yüklemesi gerçekleşiyor.

Semerkand'a direkt uçuşlar başlıyor

Büyük İskender, Cengiz Han ve Timur gibi üç büyük komutanın hükümranlık sürdüğü ülke adeta açık hava müzesini andırıyor.
Çini taşların büyük bir dikkat ve özenle adeta işlendiği özgün tarihi yapılar birer sanat harikası olarak yıllara meydan okuyor. Başkent Taşkent'ten sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda bulunan Semerkand, 2750 yıllık tarihiyle ve eşsiz sanatsal yapılarıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

OrtaAsya'nınincisi:Özbekistan
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Gübre taşıyan traktör devrildi, sürücü altında kaldı
Gübre taşıyan traktör devrildi, sürücü altında kaldı
Denizli’de yoldan çıkan otomobil önce ağaca sonra eve çarptı
MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ’NİN 31’İNCİ MAMA MAKİNESİ ESKİŞEHİR’E TESLİM EDİLDİ
BAŞKAN DOĞAN'DAN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
Denizli Ticaret Odası, Yüksek İstişare Kurulu’nu Topladı
29 EKİM MAKSİAD
29 EKİM MERKEZEFENDİ
29 EKİM PAÜ
29 EKİM DTO
29 EKİM SANAYİ ODASI
Vali Coşkun: "Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük emanettir"
PAMUKKALE BELEDİYESİ 29 EKİM CUMHURİYET COŞKUSUNU BAŞLATTI
BAŞKAN TEFENLİLİ’DEN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
Başkan Çavuşoğlu’ndan 29 Ekim mesajı
29 EKİM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
TÜRK MİLLETİ OLARAK CUMHURİYET’TE BULUŞTUK
Cumhuriyet coşkusu Babadağ'ın zirvesine taşındı
Merkezefendi'de off-road heyecanı yaşandı
Lykos Yarı Maratonu sporcuları Pamukkale'de buluşturdu
Kızı için 55 milyonluk malından olan kadın hukuk mücadelesini kazandı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretime Yansımaları

Tunceli'de askeri araç uçuruma yuvarlandı! 4 askerimiz şehit oldu

Denizli’den Kazakistan’a başsağlığı

AK Partili Şahin Tin; “Emekçi ve emeklimizin yanındayız”

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle