MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Ramazanda Ege mutfağı önerisi

Ana SayfaGündemRamazanda Ege mutfağı önerisi
Ramazanda Ege mutfağı önerisi
16 May, 2018, Wednesday 13:15 2097
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

İZMİR (AA) - EŞBER AYAYDIN - Ege mutfağı, ramazan ayında iftar sofraları için hafif ve leziz yemekleriyle bir adım öne çıkıyor.

Zeytinyağlı sebze yemekleriyle bilinen Ege mutfağının ramazan özel yemeklerinin başında, enginar, zeytinyağlı dolmalar, kabak sıyırma, yoğurtlu patlıcan, mücver, kuzu etli şevketibostan, arapsaçı kavurması, kabak çiçeği dolması ve zeytinyağlı bakla gibi tatlar geliyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetim Bölümü Eğitmen Şefi Semen Öner, ramazan ayında günler uzun olacağından vücuttaki suyu çok fazla tüketmeyecek ve yormayacak gıdalara yönelmek gerektiğini söyledi.

Ramazan ayının mevsim itibarıyla Ege otlarının ve taze sebzelerin bol olduğu bir döneme denk geldiğini belirten Öner, şöyle devam etti:

"Çok tuzlu olmayan, hazmı kolay olan, lifi çok olan gıdalara yönelmek gerekiyor. Bunlar da bizi otomatikman sebzelere yönlendiriyor. Ağır olmayan yemekleri tercih etmemiz lazım, zeytinyağlılar çok rahatlatıcı ve mideyi yiyecekler, sıcak veya soğuk çorbalar, meyveler... Yani çok fazla şekerden, tuzdan ve hazmı zor olan şeylerden uzak durmak lazım. Böyle olunca zeytinyağlılar ve otlar çok ön plana çıkıyor. Benim önerim herkese hafif yemeleri, hafif olduğu için de otlara, sebzelere ve meyvelere yönelmeleri."

- "Ege yemekleri sağlıklı"

Semen Öner, Ege yemeklerinde ağırlıklı olarak zeytinyağı kullanıldığını ve bu yağın da hazmının çok kolay ve vücut için faydalı olduğunu ifade etti.

Taze mevsim sebzeleri ve Ege otlarının kullanıldığı yemeklerin oruç tutan kişiyi rahatlatacağını aktaran Öner, şunları söyledi:

"Bunları isterseniz zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz, isterseniz hafif kıymalı patatesli yemekler şeklinde yapabilirsiniz, isterseniz yumurtayla birleştirebilirsiniz. Yumurta çok tok tutan bir şey, Ege otlarının üzerine bir yumurta kırdığınızda aslında ziyafet gibi çok lezzetli bir yemek hazırlamış olacaksınız. Ege yemekleri taze mevsim sebzeleri ve hafif yemeklerden oluştuğundan ramazanda oruç tutanlar için de çok midevi ve sağlıklı yiyecekler oluyor."

Öner, enginar, bezelye ve baklanın tam mevsimi olduğunu dile getirerek bunların yanında ısırgan, radika, şevketibostan gibi Ege otlarının kullanılarak ideal bir iftar sofrası hazırlanabileceğini ifade etti.

Oruç tutanların susattığı için baharatı çok az tüketmesi gerektiğine işaret eden Öner, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden de uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Öner, oruçlu kalınan sürenin uzun, hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerin sonunda su kaybını dengelemek ve ferahlamak için yoğurt çorbası ya da soğuk domates çorbasının tercih edebileceğini belirtti.

- İftar için Ege otlu patates köftesi önerisi

İftar menüsü için Ege otlu patates köftesini tavsiye eden Öner, "Ege otlarından ısırgan, maydanoz ve dereotu gibi gündelik otları kullandık. Mevsim sebzesi olduğu için bezelye kullandık. İçerisine 1-2 tane patates ve biraz yumurta katarak onları köfte haline getirdik, çok az zeytinyağında onları ızgara gibi pişirdik. Sıcak yemeğimiz bu oldu onu da yoğurt ve dere otuyla servis ettik." dedi.

Öner, haşlanmış enginarı peynir, ceviz, domates, kuru üzüm ve zeytin ile harmanlayınca ortaya çok leziz olan enginar tulum peynirli salatanın çıkacağını kaydederek salatanın beğenilerek tüketileceğini ifade etti.

Öner, tatlı olarak da saray sofralarında da bulunan ve Ege'ye mal edilen zerdeyi önererek "Zerdeyi sütlacın su ile yapılanı diye söyleyebiliriz. İçerisinde safran var, mide başta olmak üzere sağlık için çok güzel bir baharat. Safran yerine zerdeçal da kullanılabilir." dedi.

RamazandaEgemutfağıönerisi
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Vali Coşkun: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarihe örnek olmuş bir liderdir"
Süt toplama merkezine giden kadın kullandığı traktörün altında kaldı
Denizli’de zehir tacirlerine operasyon: 21 tutuklama
Hurdaya dönen araçtan yaralı kurtuldu
Ağaca çarpıp ikiye bölünen otomobildeki kadın hayatını kaybetti
Kontrolden çıkan otomobil uçurumdan aşağıya yuvarlandı
Kuralları hiçe sayan sürücüler kameralara yakalandı
Başkan Tefenlili’den 10 Kasım Mesajı
Başkan Tefenlili’den 10 Kasım Mesajı
10 KASIM DTO
Denizli Sağlık Müdürlüğü organ bağışında farkındalık oluşturdu
Çivril Belediyesi tüm çalışanları için promosyon anlaşması yaptı
Çameli Belediyesi, vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı
Başkan Pütün başpehlivan Çokalı ziyaret etti
Honaz Belediyesi kaynakları verimli kullanarak 17 bin dönüm araziyi suya kavuşturdu
Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan’ın Ara Tatil Mesajı
Başkan Kumral; "Çocuklarımız için okullarımıza desteğimizi sürdürüyoruz"
Sabıkalı sevgili, kadın gardiyana yapay zekayla oluşturduğu görüntüyle şantaj yaptı
Başkan Tatık ve ailesine yapılan saldırı karşılıksız kalmadı
Ormana odun toplamaya giden yaşlı çiftin cansız bedenleri 2 gün sonra bulundu
Üreten kadınlar e-ticaret yolculuğuna devam ediyor Kadın girişimcilere “Telefonla Ürün Fotoğrafçılığı” eğitimi verildi

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretime Yansımaları

Tunceli'de askeri araç uçuruma yuvarlandı! 4 askerimiz şehit oldu

Denizli’den Kazakistan’a başsağlığı

AK Partili Şahin Tin; “Emekçi ve emeklimizin yanındayız”

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle