MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

"Otizmli müzik dehası"nın hukuk mücadelesi

Ana SayfaGündem"Otizmli müzik dehası"nın hukuk mücadelesi
"Otizmli müzik dehası"nın hukuk mücadelesi
30 November, 2017, Thursday 11:45 1850
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Mozart, Beethoven, Chopin gibi referansa ihtiyaç duymadan sesleri notaya dökebilen "mutlak kulak"a sahip otizmli Raci Demir, üniversite öğrencisi olabilmek için babasıyla "hukuk mücadelesi" veriyor.

İzmir'de 1997 yılında iki akademisyenin oğlu olarak dünyaya gelen 20 yaşındaki Raci Demir, otizmli olduğu için eğitiminde zorluklarla karşılaştı.

İlkokul öğretmeninin "eğitim veremeyeceğini" söylediği Demir, okul müdürü ve ailesinin desteğiyle 3 ayda okuma yazmayı öğrenerek yaşıtlarıyla aynı anda ilkokul diplomasına kavuştu. Demir'de matematik, müzik ve görsel sanatlarda yeteneği bulunan ve genelde otizmli çocuklarda görülen "savant sendromu" olduğu tespit edildi.

Müziğe özel yeteneği bulunduğu ve Mozart, Beethoven, Chopin gibi sanatçılarda görülen herhangi bir referansa gerek duymadan sesleri notaya dökebilme yeteneğini ifade eden "mutlak kulak"a sahip olduğu belirlenen Demir, piyano dersleri almaya başladı.

Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi'nin müzik bölümüne yetenek sınavıyla girmeyi başaran Demir, okuldan 90 not ortalaması ve dereceyle mezun oldu.

Piyanonun yanı sıra çello çalan, aynı anda 4 notayı duyabilen ve Avrupa'da sokak konserleri veren Demir, YGS'de başarılı olarak özel yetenek sınavına girdi.

- Hukuk mücadelesi başlattılar

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlu Raci'nin tam perde müzik kulağına sahip olduğunu ve California Üniversitesi'nin "Perfect Pitch" adı verilen testlerinde tam puana yakın notlar aldığını, notalarına hiç bakmadan sayısız parçayı çalabildiğini belirtti.

"Raci gibi çocuklar Avrupa'da Mozart, Beethoven olabilir ama bizim ülkemizde dışlanıyor" diyen Demir, üniversite sınav sürecini şöyle anlattı:

"Üniversite sınavına formalite icabı soktuk. Raci hiçbir kursa gitmeden YGS taban puanını geçti ve özel yetenek sınavına girmeye hak kazandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği bölümünde engelliler için 3 kontenjan vardı. Biz de başvurduk. İlk aşama sınavlarına 21 Ağustos'ta girdi. Sınava giren adaylar daha sonra 2. sınava çağrıldı."

Demir, bölüm başkanlığı ile görüşmelerinde kendisine "Oğlunuz saldırgan mı, diğer öğrencilere saldırır mı?" diye sorulduğunu iddia ederek şöyle konuştu:

"Baba olarak moralim çok bozuldu. Sınavın otizmli çocukları elemeye yönelik olduğunu fark ettim. 23 Ağustos'ta Buca Eğitim Fakültesi Dekanlığına dilekçe verdim çünkü otizmli öğrencilerin alınmayacağına dair izlenim edindim. 25 Ağustos'ta yapılan açıklamada bölümde engelliler için 3 kişilik kontenjana 2 kişinin alındığı açıklandı. Raci'yi de geçer not aldığı halde 1. yedekte bırakmışlar ama asıl kontenjan boştu."

- BİMER'e başvuruda bulundu, dava açtı

Cengiz Demir, üniversiteye alınmayan oğlunun sınav notunu öğrenmek için dekanlığa gönderdiği yazıların uzun süre yanıtsız kaldığını, bu nedenle BİMER'e dilekçe yazdığını ve sınavın iptali istemiyle yaptığı suç duyurusu sonrası Bölge İdare Mahkemesinde dava açıldığını belirtti.

Dilekçe sonrası rektörlükten yazılı bir yanıt geldiğini, Raci'nin sınavın ilk aşamasında 45,7, ikinci aşamada ise 50 aldığının bildirildiğini anlatan Demir, "Bu gerekçeyi inandırıcı bulmadık. İnternette de yayınlanan sınav yönetmeliğine göre ilk kademe sınavın geçiş notu 50. Yani ilk sınavda 45,7 olan bir öğrencinin ikinci aşamaya çağrılmamış olması gerekiyordu. Davanın açılması sonrası gelen bu çelişkili yanıt da hukuki sürece eklenecek." dedi.

Engellilerle ilgili farkındalık yaratmayı amaçladıklarını vurgulayan Demir, şunları söyledi:

"Hukuk yoluna gitmek istemezdim. Ben de DEÜ mezunuyum, orada çalıştım ama normal yollarla süreci halledemedim. Yönetmeliğe göre 50 puanın üzerinde alanlar başarı notuna göre okula alınmalı. Oğlum önyargılardan dolayı istediği eğitimi alamıyor. Bu zihniyetin olduğu bir bölümde öğrenci olmak da zor. İstenmediğiniz yerde öğrenci olmaya çalışıyorsunuz. Toplumun yüzde 12'si engellilerden oluşuyor ama üniversitede biz bu çocukları göremiyoruz."

"Beykozlu Mozart" olarak bilinen 19 yaşındaki otizmli Yunus Yazar'ın da daha önce üniversiteli olabilmek için mücadele verdiğini hatırlatan Demir, tabuları yıkmak adına çalıştıklarını aktardı.

Otizmli Raci Demir ise YÖK'e ve yetkililere çağrıda bulunarak "Üniversiteye gitmek istiyorum. Evde durmak istemiyorum, arkadaşlarımla aynı ortamda olmak, kendimi geliştirmek, topluma yararlı olmak istiyorum. Bizlere acınmasını istemiyoruz. Biz farklı düşünce yapısına sahip insanlarız önümüzdeki fiziksel ve zihinsel engelleri kaldırırsanız her şeyi başarırız. Bizler sizi çok seviyoruz." dedi.

DEÜ yetkilileri ise yargı aşamasında olan konuyla ilgili açıklamada bulunmayacaklarını kaydetti.

"Otizmlimüzikdehası"nınhukukmücadelesi
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Yangının yaralarını Sevgi Eli sardı
Kalpten gelen notalar yarınlara umut oldu
Denizli Hayvancılığında Sağlık, Üretim ve Güç Bir Arada
Başkan Tefenlili’den 6 Şubat Depremi Anma Mesajı
Başkan Çavuşoğlu’na DEBAK ekibinden ziyaret
Başkan Çavuşoğlu depremin yıl dönümünde Adıyaman’da
Başkan Çavuşoğlu depremin yıl dönümünde Adıyaman’da
PAMUKKALE BELEDİYESİ, 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN YIL DÖNÜMÜNDE ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLİYOR
Başkan Doğan; "Merkezefendi’yi güvenli hale getirmek için kararlılıkla çalışıyoruz"
Vali Köşger; "Asrın felaketlerinde dayanışmanın en güçlü örneklerini sergilemiştir"
Özel Tekden Hastanesi kansere farkındalık için gökyüzünü renklendirdi
Denizli OSB’de ‘Dijital Dönüşüm’ paneli gerçekleşti
Küçük bir mektupla yıllar sonra gelen büyük vefa
Zabıtadan erişilebilirlik denetimi
Dünya Kanser Gününde hastalar bir araya geldi
Araçta erkek cesedi bulundu
Merkezefendi Belediyesi yeşil alana kaçak yapı iddiasıyla ilgili inceleme başlattı
Atatürk’ün Denizli’ye gelişi çeşitli programlarla kutlandı
Emekli polis çatıdan düşerek hayatını kaybetti
DTO Başkanı Erdoğan; "100 milyar TL’lik finansman paketi, imalat sanayimize güç katacaktır"
DTB’DEN MISIR'DA TARIM VE GIDA ODAKLI İŞ BİRLİĞİ HAMLESİ

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretime Yansımaları

Tunceli'de askeri araç uçuruma yuvarlandı! 4 askerimiz şehit oldu

Denizli’den Kazakistan’a başsağlığı

AK Partili Şahin Tin; “Emekçi ve emeklimizin yanındayız”

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle